Suguhaigusi saab tänapäeval ka koduseinte vahel testida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiivne seksuaalelu ei ole midagi häbiväärset. Sealjuures on aga tervise hoidmise nimel tähtis kaitsevahendeid kasutada, eriti uue partneriga.
Aktiivne seksuaalelu ei ole midagi häbiväärset. Sealjuures on aga tervise hoidmise nimel tähtis kaitsevahendeid kasutada, eriti uue partneriga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suguhaiguste testimiseks pole tänapäeval enam tingimata vaja arsti juurde minna — seda saab veebiportaali abiga teha ka kodus.

Testikodus.ee pakutav teenus on eriti populaarne 25—40-aastaste meeste seas: teadaolevalt on testi koju tellinud 1300 inimese hulgas 72 protsenti mehi.

«Naised on harjunud günekoloogi juures käima ja hoolivad oma tervisest rohkem. Meestearste on ka oluliselt vähem,» selgitas Jaak Jänes, kes on proove analüüsiva osaühingu Quattromed HTI Laborid turundusspetsialist. «Samuti loeb meestele anonüümsus — nad kardavad rohkem.»

Aasta jooksul testi tellijate arv Jänese sõnul kõigub. Kõige rohkem saadab Testikodus.ee neid välja pärast jaanipäeva ja jõulude ajal.

«Pärast jaanipäeva tõusev tellimuste arv on isegi loogiline, aga jõuluaega ei oska põhjendada,» lausus Jänes.

Nädalaga vastus teada

Tellimuse saabumise järel saadetakse inimesele viie tööpäeva jooksul diskreetses valges ümbrikus proovivõtu komplekt. Proovi peab komplektiga kaasas olevasse valgesse karpi pakendama.

Tellimisel sisestatud isikuandmeid Jaak Jänese kinnitusel kellelegi ei avaldata. Pärast proovi laborisse jõudmist kustuvad süsteemist kõik prooviga seotud isikuandmed, säilib vaid proovi anonüümne identifikaator, mis on seotud konkreetse kasutajatunnusega.

Tellijal on nädal aega proovi võtta ja tagastada. Kui see on laboratooriumi jõudnud, tehakse viie tööpäeva jooksul analüüsid ning inimene saab vastuse samal või järgmisel tööpäeval.

Kahtluse korral soovitatakse esmalt tellida kolmiktest, mis sisaldab klamüdioosi, gonorröa ja trihhomonoosi testi. Et ravi efektiivsust kontrollida, on mõistlik testida ka konkreetse haiguse suhtes. Veel saab end kontrollida herpesviiruse ja mükoplasmoosi suhtes.

Kui inimesel üks neist haigustest on, peaks ta kohe pöörduma arsti poole. Vastuse juures on üles loetud hulk arste, kes saaksid juba raviga jätkata.

Testikodus.ee keskkonda sisselogimise järel näeb tellija oma kasutajatunnusega seotud tellimusi, nende staatust ning testide tulemusi.

Riknemist ei pea kartma

Et haigustekitaja DNA on stabiilne, ei pea kartma proovi riknemist teel kodust laboratooriumi, kuid soovitatav on postitada proov üsna kiiresti pärast võtmist. Kui see pole võimalik, tohib proovi hoida ka kuni kolm ööpäeva külmkapis.

Testida tasub ennast kindlasti, kui partneril on diagnoositud suguhaigus, kui on olnud kaitsmata vahekord uue või juhusliku seksuaalpartneriga, enne uue seksuaalsuhte alustamist või rasedust planeerides.

Samuti tuleks ennast testida, kui on tekkinud haigustunnused. Näiteks naistel tupest suurenenud eritis või valulikkus urineerimisel ja vahekorra ajal, ka veritsus pärast vahekorda. Meestel võib esineda valulikkust kusitis või urineerimisel, samuti eritisi. Ettevaatlik tasuks olla ka siis, kui on valulikkus ja villid või haavandid suguelundite piirkonnas.

LEVIMUS

Analüüs    Positiivsete  vastuste protsent

Klamüdioos    8,5

Mükoplasmoos    3,6

Gonorröa (tripper)    1

Trihhomonoos    0,13

Genitaalherpes    20

Allikas: Testikodus.ee

HAIGESTUMINE

Suguhaigusesse ei ole võimalik nakatuda saunalaval, haigega ühist tualetti kasutades või muul sellisel viisil, sest haigustekitajad on tundlikud välistingimuste suhtes ja hävinevad kuivamise või temperatuuri muutumise korral.

• Suguhaigused võib jagada kahte suurde gruppi: suguelundeil haavandeid põhjustavad, näiteks süüfilis ja genitaalherpes, ning põletikku põhjustavad, näiteks klamüdioos, trihhomonoos ja gonorröa.

• Leidub veel haigusi, mis levivad seksuaalsel teel, kuid põhjustavad üldist haigestumist (HIV) või siseelundite haigusi (näiteks B-hepatiit).

Allikas: Testikodus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles