Nahakaunistajad töönappust ei karda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tätoveeringu tegemine on pikk protsess. Kuuno Kuusik lasi esimese tätoveeringu käele teha kümme aastat tagasi. Viimased täiendused on tehtud mõne nädala eest.
Tätoveeringu tegemine on pikk protsess. Kuuno Kuusik lasi esimese tätoveeringu käele teha kümme aastat tagasi. Viimased täiendused on tehtud mõne nädala eest. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sel kuul avati paljude inimeste rõõmuks Viljandis Tartu tänav 4 hoone keldrikorrusel tätoveerimisstuudio.

See, et kehakunsti salongi pole Viljandis mõnda aega olnud, ei tähenda, et tätoveeringud siinseid inimesi külmaks jätaksid. Underground Voltage Tattoo stuudio töötajad ütlevad, et enne sõitsid inimesed oma keha kaunistama pealinna või Tartusse.

«Seda stuudiot on siia vaja. Nõudlus on väga suur,» kinnitas stuudios vägesid juhatav Kuuno Kuusik. Huvilisi on olnud kogu maakonnast ja tuldud on ka kaugemalt, näiteks Haapsalust.

Underground Voltage Tattoo salongis tegutseb kunstnik Jarno Moorats ning Tallinnast käib kord nädalas veel teinegi kunstnik, kelle pseudonüüm on Edy. Kuusiku sõnul on Edy Tartoo-Tattoo stuudio looja, kes on veetnud tätoveerides kolm aastat Prantsusmaal ja kaks pool või kolm aastat Ühendriikides Miamis. Kuusik avaldas lootust, et suveks saab stuudio ka naistätoveerija, kes praegu Edy käe all kehakaunistamiskunsti õpib.

Kavand tuleb läbi mõelda

Kehakunstnik Jarno Mooratsi kinnitusel pole tätoveering enam ammu midagi sellist, mida tehakse ainult vanglates või sõjaväes. See on muutunud kunstiliigiks, millel on palju nüansse ja tehnilisi nõkse.

«Hea kavandi joonistamine võib aega võtta märksa kauem kui tätoveerimine ise,» rääkis ta. Kohale tasub tulla nii kavandi kui ideega, millele leitakse sobiv lahendus. Mooratsi sõnul peaks iga soovija arvesse võtma, et tätoveering on eluaegne ning kavandis tuleb olla äärmiselt kindel.

Töö hind oleneb pildi suurusest ja keerukusest. «Tätoveerimine pole odav lõbu, kuid arvestama peab sellega, et inimene saab selle terveks eluks,» ütles Moorats.

Ilusam ja odavam

Tätoveeringuid on võimalik ka eemaldada, kuid tema sõnul on lihtsam, ilusam ja odavam endine kujutis millegi uuega katta. Eemaldamist tehakse laseriga ning see ei pruugi olla täiesti efektiivne.

«Näiteks vanu vanglates või sõjaväes tehtud tinditätoveeringuid ei saadagi tihti nahalt ära, uued tulevad ikka paremini,» nentis Moorats.

Ajal, kui Viljandis polnud ühtegi stuudiot, pidid paljud kehakaunistuse soovijad käima kohtades, mida võiks nimetada nurgatagusteks või kodustuudioteks. «Ametlik asi on kindlasti parem — millegi nii tähtsa tegemiseks ei peaks kusagile nurgatagusesse kohta minema. Siin on ikka tervisekaitse kõike kontrollinud ja inimestel on tervisetõendid,» rõhutas Kuuno Kuusik.

Jarno Moorats suhtus kodus tätoveerijatesse aga märksa sõbralikumalt. «Kodus tätoveerimise vastu pole mul midagi — eks me kõik ole seal alustanud,» ütles paar aastat Amsterdamis ühe tätoveeringumeistri juures õpipoisina töötanud Moorats. «Peaasi et oleks turvaline. Nõelte ja tintide päritolu peab selge olema ja steriilsus tagatud.»

Mehed rääkisid, et kunagi varem on Viljandis olnud Tartoo-Tattoo esindus, kuid see on nüüdseks kinni pandud.

Underground Voltage Tattoo on kunstnik Edy kaubamärk ja Viljandi Underground Voltage Tattoo stuudio avati osaühingu Elektrimootorid poolt ettevõtte tegevuse laiendamiseks. Tallinnas tegutseb  samanimeline stuudio koos Samael Tattoo’ga.

 Stuudios pakutakse ka geelküünte panemise võimalust ning mõningaid kehakatteid. Tulevikus loodetakse algust teha keha augustamisega ja laiendada tootevalikut.

«Viljandis äri tehes peabki toodete ja teenuste valikut suurena hoidma,» lisas Kuusik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles