Sakala ringkonna naiskodukaitsja pälvis auhinna

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ja naiskodukaitse esinaine Airi Tooming andsid kaitseministeeriumis ränd­auhinna aasta naiskodukaitsjale Lembe Lahtmaale (fotol).
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ja naiskodukaitse esinaine Airi Tooming andsid kaitseministeeriumis ränd­auhinna aasta naiskodukaitsjale Lembe Lahtmaale (fotol). Foto: ARDI HALLISMAA (Kaitsevägi)

Pühapäeval võttis Naiskodukaitse Sakala ringkonna Viljandi jaoskonna aseesinaine Lembe Lahtmaa kaitseministeeriumis vastu aasta naiskodukaitsja tiitli ja sellega koos käiva pronkskuju.

«See auhind on suur tänu kogu Naiskodukaitse Sakala ringkonnale, sest ma ei ole üksi midagi korraldanud — ikka koos meeskonnaga,» lausus Lahtmaa.

Tema sõnul on tunnustuse saamises suur osa mullu lavastusena rahva ette viidud Mari Raamoti lool.

Mari Raamoti aasta

Seda, et just Mari Raamoti elust kõneleva lavastuse väga hea planeerimine ja korraldamine kaalukausil otsustavaks kujunesid, kinnitas ka Naiskodukaitse esinaine Airi Tooming. «Meil oli kandidaate igast ringkonnast, aga Lembe Lahtmaa on väga tegus olnud ja kõigega edukalt hakkama saanud,» rääkis ta.

Ka Naiskodukaitse Sakala ringkond uskus, et läinud aasta jääb Lembe Lahtmaale kindlasti meelde kui Mari Raamoti aasta, sest just tema oli see, kes Eesti Naiskodukaitse asutajast kõneleva lavastuse teokssaamist juhtis.

Lembe Lahtmaa rääkis näidendi korraldamisest ainult meie-vormis, öeldes, et see oli väga suur proovikivi, sest Naiskodukaitse tegevussuunad on pisut teistsugused. «Kuid väga oluline on ka kultuuripärandi hoidmine ja Mari Raamoti loo kaudu saime seda tutvustada,» selgitas ta.

Lavastuse mõte oli sündinud juba 2011. aasta suvel, aga tegutsema hakati alles aasta lõpul, mil leiti lavastaja ja algas tekstikirjutamine. Enamik osatäitjad leiti Seasaare näitemängu seltsist, kuid kaasa lõi ka naiskodukaitsjaid, kodutütreid, üks kaitseliitlane ja paar noorkotkast. «Kokku oli laval 26 inimest,» sõnas Lahtmaa.

Malbe ja tasakaalukas

«Kõik oli Lembe Lahtmaa koordineerida ning just Raamoti projektiga tulid tema organisaatorivõime ja kohusetundlikkus väga hästi esile,» lausus Naiskodukaitse Sakala ringkonna esinaine Tiina Ott. Kordagi ei olnud tema sõnul märgata, et organiseerijal oleks kiirel ajal murdumishetk tekkinud või ta oleks negatiivset emotsiooni välja näidanud. «See võib-olla tulebki kasuks, et ta on tasakaalukas ja hea suhtleja,» lausus Ott.

Lembe Lahtmaa kirjeldas Naiskodukaitse Sakala ringkonda kui vahvate ja tegusate naiste kooslust ning rõhutas, et praeguses juhatuses on veel eriti arukad ja osavad juhid. Ta kuulub ühendusse 2007. aastast. «Mõte sinna astuda sündis vajadusest ennast teostada ning muidugi olid tähtsal kohal isamaalised vaated,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles