Vanadest tööriistadest ja laboriseadmetest skulptuurid ja valgustid

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaigutajatepaari mees hoiab süles suurt kala ja naine leemekulpi. Skulptuur «Mees ja naine» sündis Margus Tiitsmaa sõnutsi hetkel, mil naine ta sööma kutsus.
Vaigutajatepaari mees hoiab süles suurt kala ja naine leemekulpi. Skulptuur «Mees ja naine» sündis Margus Tiitsmaa sõnutsi hetkel, mil naine ta sööma kutsus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskuse kaks saali on hõivanud kahe mehe looming. Margus Tiitsmaa näitus «Vaigutajad» koondab vanadest tööriistadest kokku pandud uusi ja inspireerivaid objekte. Ain Toimi «Reaalsuse jäätmed» on taaskasutatud materjalidest valmistatud valgustite näitus.

Maaliliidu liige japerformance`i-kunstnikuna tuntud Tiitsmaa ütleb, et enne «Vaigutajaid» tegi ta massiivseid meeste ehteid. Aastaga valmis neid veidi üle kolmesaja. Mööda ilma näitusega ringi reisides läksid ehted aga viimaks Venemaal kaduma. Siis tulidki «Vaigutajad».

Kustnik räägib, et «Vaigutajad» sündis kiiresti. Paneelihunniku alt leitud iseäralikud kõverikud olid aastakümneid tagasi vaigutajate tööriistad. Tiitsma ütleb, et kunsti luues võttis ta tööriistad lahti ning pani valesti kokku. Nagu üks vaigukogujana töötanud näitusekülastaja ütles: «Head tööriistad on ära rikutud! Toatäis rikutud tööriistu. Kõrvaltoas täpselt sama lugu.»

Ain Toim töötab suures laboris elektroonikuna ja hoolitseb seadmete laitmatu töö eest. Teadusmaailma tehnoloogiad ja täpsused on viimase paarikümne aasta jooksul astunud pika sammu ja hulk haruldase välisilmega aparatuuri ning vanu kolbe on välja vahetatud uuemate vastu. Toim on seadmeid hoidnud prügimäele sattumast ning andnud valgustitena uue elu rotameetrile, manomeetrile, heeliumitermose sisemisele nõule, tsentrifuugi rootorile, kinoprojektorile, lüofilisaatori kambrikaanele, autoklaavile, ukse pneumosilindrile ja teistele esemetele.

Vanimad uue elu saanud laboririistad pärinevad 1950.aastatest, peamine osa 1970. aastatest.

Elektrooniku sõnul on vanad laboriseadmed nii kaunid, et lausa kutsuvad endale uut rakendust leidma. Viljandi näituse jaoks valmistas tehnik viis uut lampi.

Väljapanekud jäävad Kondase keskusesse märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles