Juhtkiri: Leevendav suvi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel kuudel on tööturuameti Viljandimaa osakond registreerinud keskmiselt 20 uut töötut päevas. Läinud nädal, kui kõigi tööpäevade peale kokku pandi kirja 18 tööotsijat, lubas esimest korda loota, et negatiivne tendents on pidurdumas.

Ehk tõesti on maakonna ettevõtjad jõudnud töötajaskonna kriitilise pilguga üle vaadata ning hädavajalikud koondamised ellu viia. Lisaks pakub veidi leevendust suve lähenemine, mis käivitab mitmesugused hooajatööd.



Nõustuda tuleb tööturuameti kohaliku osakonna juhi Peep Rajuga, kelle arvates kestis töötute arvu hoogne kasv Viljandimaal isegi liiga kaua. Võttes arvesse, kuivõrd kesised olid siinsete inimeste valikuvõimalused tööturul juba enne majanduslangust, tuleb möönda, et Viljandimaa on Tallinna ja Tartuga võrreldes positsioone kaotanud. Seepärast pole midagi imestada, kui järgmise aasta algul oleme sunnitud taas tõdema, et maakonna elanikkond on veel ühe väikese valla jagu väiksemaks kuivanud.

Ülearu kerge pole praegusel ajal tööd leida ühegi ameti esindajal üheski Eesti nurgas. Samas on selge, et suurde linna kolinutel on lihtsam kitsikusest välja tulla, sest isegi kui nad oma erialal rakendust ei leia, leidub alati mingisuguseidki teisi tegevusi. Seepärast pole midagi ette heita neile, kes just praegu on otsustanud kohvrid pakkida ning pealinna või välismaale kolida.

Seda, mis edasi saab, «Sakala» ennustada ei julge. Seda pole söandanud teha ka paljud väga kogenud majanduse asjatundjad.

Muu hulgas arutletakse täna, millist mõju avaldab 1. juulil jõustuv töölepinguseadus, mis teadupärast annab ettevõtjatele töötajaskonnaga mängimiseks mõnevõrra vabamad käed. «Sakala» kaldub arvama, et seadus iseenesest ei too endaga uut töötute arvu tõusulainet. On ju tööandjal töötajaid vaja täpselt sama palju kui töötajal tööandjat ning enamik nendest ettevõtetest, kes on majanduslanguse tõttu hätta sattunud, on pidanud ebapopulaarsed otsused juba nii või teisiti ära tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles