Ministeeriumi esindaja selgitas hariduse rahastamise suundi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval maavalitsuse saalis aset leidnud koosviibimisel olid kõne all haridustoetused ja õpetajate palgad. Sel teemal esines ettekandega haridus- ja teadusministeeriumi nõunik Piret Sapp.
Teisipäeval maavalitsuse saalis aset leidnud koosviibimisel olid kõne all haridustoetused ja õpetajate palgad. Sel teemal esines ettekandega haridus- ja teadusministeeriumi nõunik Piret Sapp. Foto: Viljandi maavalitsus

Teisipäeval Viljandi maavalitsuse ja omavalitsuste liidu korraldusel maavalitsuse saalis aset leidnud koosviibimisel olid kõne all haridustoetused ja õpetajate palgad. Poolesajale omavalitsus- ja koolijuhile pidas sel teemal põhjaliku ettekande haridus- ja teadusministeeriumi nõunik Piret Sapp.

Tähtsamate teemadena leidsid poolteist tundi väldanud kohtumisel käsitlemist hariduskulude jaotus ja aruandlus, õpetajaamet ja kutsestandard, täienduskoolitus, õpetajate ja koolijuhtide palk ning aineühenduste tegevuse ja õpilasürituste korraldamise rahastamine.

Ministeeriumi nõunik Piret Sapp ütles, et hariduskulude toetuse jaotamise põhimõtted vajavad kindlasti muutmist, sest praegune kooli kulupõhine ja detailirohke toetusskeem ei motiveeri omavalitsusi koolivõrku korrastama. «Hariduskulude arvestuse alus peab olema nii lihtne, et sellest saab aru iga omavalitsusjuht, direktor, õpetaja ja ka lapsevanem,» rääkis Piret Sapp.

Õpetajate täienduskoolituse puhul tõi ta välja, et esikohale on seatud koolimeeskondade koolitus, mida tahetakse korraldada maavalitsuse või teiste maakondlike struktuuride kaudu. Õpetajaameti olemusest ja väärtustamisest rääkides kutsus nõunik kõiki huvilisi üles tutvuma valminud kutsestandardi kavanditega ning nende kohta oma arvamust avaldama.

«Õpetaja palga küsimuses oleme suuna võtnud haridusminister Jaak Aaviksoo püstitatud eesmärgile, et 2015. aastal võiks õpetaja Eestis teenida 20 protsenti riigi keskmisest kõrgemat palka,» lisas Piret Sapp.

Kohtumise lõppedes kutsus maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ilmar Kütt kõiki osa võtma 19. märtsil Ugala teatris peetavast Viljandimaa hariduskonverentsist «Muutuv kool muutuvas ajas», kus haridusküsimused samuti põhjalikku käsitlemist leiavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles