Kultuuriakadeemias õpetatakse viha valitsema

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitaja Sergei Drõgini sõnul õpetatakse viha asjalikul viisil väljendama.
Koolitaja Sergei Drõgini sõnul õpetatakse viha asjalikul viisil väljendama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Reedel algab Viljandi kultuuriakadeemias viha valitsemise koolitus, mis on läbi aastate olnud seal üks populaarsemaid kursusi.

«Ma ei tea, kas inimesed on praegu nii kaugele viidud, et eri erialadel puututakse vihaga kokku, aga võib öelda, et huvi koolituse vastu on suur,» sõnas Viljandi kultuuriakadeemia täiendusõppe spetsialist Keiu Org.

Org lisas, et kuigi eelmistel aastatel on koolitusel osalejate seas olnud palju haridustöötajaid, on viha valitsemisest teadmisi saama oodatud ka kõikide teiste elualade inimesed. Mõnel aastal on kursust korraldatud ka kaks korda: kevadel ja sügisel.

OTSE-skeem

Läinud nädalal oli end koolitusele registreerinud kolm lasteaiaõpetajat: kaks Viljandist ja üks Võrust.

«Oleme koolituse läbiviijaga kokku leppinud, et rühmas ei tohiks olla rohkem kui 12 inimest, sest iga inimene vajab eraldi lähenemist,» lausus Keiu Org.

Akadeemia kodulehel seisab, et koolitusel antakse teadmisi viha tundmisest ja vihastamisest ning sellest, mis juhtub sel ajal inimese sees. Lisaks selgitatakse osalejatele, miks on kasulik oma ärritust kontrolli all hoida ning viha valitseda. Viha juhtimise praktiseerimiseks antakse õppijatele võimalus osaleda rolliharjutustes.

Koolitaja, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõu Sergei Drõgini sõnul õpitakse OTSE-skeemi abil vihas asjalikult käitumist. See ühendab endas olukorra, tunde, soovi ning edasipidise käitumisviisi.

«Esiteks kirjeldan olukorda, siis räägin tunnetest, siis soovist, mida teine inimene minu arvates muutma peaks, ning siis edaspidistest positiivsetest tagajärgedest,» loetles ta.

Siiski ei tasu Drõgini jutu järgi oodata, et pärast koolitust inimene enam ei vihasta. «Elus tuleb vihastamist ikka ette, viha on normaalne. Mida rohkem õiget käitumist harjutate, seda kiiremini võtate selle ka omaks ning lõpuks tuleb kõik iseenesest.»

Viha valitsemise koolitust antakse soovi korral ka väljaspool akadeemiat. Eelmisel aastal tellis selle Tarvastu vallas asuv Ämmuste kool. See umbes 80 õpilasega kool on üks neljast lihtsustatud õppekava järgi töötavast haridusasutusest Viljandimaal.

Peab asjatundlikult käituma

Ämmuste kooli direktori Eili Rohtla sõnul võttis koolitusest osa 24 õpetajat-kasvatajat.

«Meil käib koolis ka käitumisprobleemidega lapsi ning selleks, et pedagoogid oskaksid käsitleda agressiivset käitumist ja sellega kaasas käivaid protsesse, otsustasimegi endale selle koolituse tellida,» selgitas Rohtla.

Kolme päeva jooksul õpiti tema jutu järgi oma viha märkama ja seda analüüsima. Lisaks aitas kursus õppida viha kontrollima ning sellele mitte alluma.

«Õpiti analüüsimisoskust ning paljudel juhtudel said inimesed kinnitust, et nad on õigel teel. Aga oli ka neid õpetajaid, kes ütlesid, et oskavad ennast nüüd paremini kõrvalt jälgida ja analüüsida, kuidas võib nende käitumine paista kõrvaltvaatajatele,» rääkis direktor. Ta lisas, et õpitut on edasi antud ka õpilastele.

Koolituse jooksul tehti praktilisi harjutusi ning kodutöid, et leida vastus küsimusele, kuidas inimene käitub probleemi ajal ja pärast seda, milliseid lahendusi välja pakkuda ning millised on enesevalitsemise kaotamise positiivsed ja negatiivsed tagajärjed.

«Et olen siin majas pikalt töötanud, siis mulle koolitusel midagi väga üllatavat ei olnud, samas andis see analüüsioskust,» rääkis Rohtla. «Oleme aastaid tegelnud koolikiusamise ennetamise, laste kaitsmise ja sotsiaalsete oskuste arendamisega ning ka selleks vajalikke koolitusi läbinud.»

Küsimusele, kas õpetajad kogevad oma töös rohkem viha kui teiste erialade esindajad, vastas direktor, et vihase inimesega võib kokku puutuda iga inimene ükskõik kus. «Õpetajatelt oodatakse sellistes olukordades aga professionaalsemat käitumist,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles