Tunnustuse pälvis kõige pisemate koolitaja

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Aus sai beebikooli tubli juhendamise eest rändkujukese, aga päriseks jääb talle tunnustust meenutama lastekaitse klubi logoga puust süda.
Eda Aus sai beebikooli tubli juhendamise eest rändkujukese, aga päriseks jääb talle tunnustust meenutama lastekaitse klubi logoga puust süda. Foto: Erakogu

Viljandi lastekaitse klubi andis tänavu kolmandat korda välja tubli vanemahariduse edendaja auhinna. Tunnustuse pälvis pikaajaline beebikooli juhendaja Eda Aus.

«Loomulikult teeb see suurt rõõmu ja annab enesekindlust juurde, et keegi on mind märganud,» lausus Miku-Manni beebikooli õpetaja Eda Aus. «Varasematel aastatel pidi hästi palju selgitama, milleks see töö on vajalik, aga nüüd mõistetakse ühiskonnas juba ise, et lapsega võib igal pool käia sünnist alates ning kõik see on lapse üldiseks arenguks väga vajalik.»

Beebikoolis tegelevad emad oma lastega muusika ja mängu kaudu. «Eriti väikelapseeas, kui veel kõne puudub, on muusikaga suhtlemine hästi oluline,» toonitas juhendaja.

Oma ametit on Eda Aus pidanud 21 aastat. Nagu ta ise ütles, on see nii pikalt kestnud ilmselt sellepärast, et tema tegevus on vajalik. «Mulle on kõige suurem tänu, kui tullakse tagasi. Tullakse kolmandat ja neljandatki korda, mitte üks kord mängima ja kõik,» rääkis Aus.

Beebikoolis käinud lapsed on juhendaja tähelepanekut mööda ka edaspidises elus aktiivsed.

«Paljud, kes siin beebina on olnud, on ise emaks saanud. Mõnest on suur muusik tulnud, osa on Viljandist lahkunud,» jutustas ta. «Kui ringi käin, märkan oma beebikooli lapsi igal pool: muusikakoolis, orkestrites, balletistuudiotes, huvikoolis ja tantsuringides.»

Küsimusele, miks seekord just Eda Ausi vanemahariduse edendajana tunnustati, vastas Viljandi lastekaitse klubi ühingu liige ja tugikeskuse koordinaator Margit Pajo, et tähelepanu otsustati pöörata kõige õrnemale ja olulisemale eale.

«Meil on Miku-Manni beebikoolis nii pikaajaline ja püsiv õpetaja, et teda lihtsalt pidi tunnustama,» ütles ta ning lisas, et Ausi tehtav on nurgakiviks lapse arengus.

Vanemaharidus üldiselt puudutab lapsevanemate koolitamist ja teavitamist. Varasematel aastatel on tunnustuse pälvinud Ene Raudla ja Merike Kuivits. «Nemad nõustavad ja koolitavad lapsevanemaid,» sõnas Pajo.

Vanemahariduse edendajale antakse kujuke, mis rändab igal aastal uue auhinnasaaja kätte.

«Organisatsiooni poolt anname veel aukirja ja et kuju on rändauhind, siis on tehtud ka väike puust süda, mis jääb saajale alles,» lisas Pajo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles