Külm tass jahutab jooki tavaliselt kümme kraadi

, osaühingu Kohvigrupp müügijuhi assitent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

(Alljärgnev on vastus 29. jaanuari «Sakala» tarbijaküljel ilmunud loole «Mõni masin teeb leiget kohvi».)

Tahan juhtida tähelepanu asjaolule, et «Sakala» artiklis filtrikohvimasinaid katsetanud Reet Vare mõõtmistulemused on eksitavad. 68—79 kraadi on kohvijoogi serveerimis-, mitte valmistamistemperatuur. Seda võib lugeda nii baristade ehk kohvibaarmenide käsiraamatutest kui tuntud kohviröstijate soovitustest.

Millist temperatuuri proua Vare mõõtis? Ta mõõtis temperatuuri kannus, kus see valmisjoogi puhul peakski jääma vahemikku 68—79 kraadi. Kohvivalmistamise vee temperatuuri tuleks aga mõõta filtri kohal oleva toru otsast ehk sealt, kus vesi ja kohvipuru kokku puutuvad. Siinkohal peab arvestama ka seda, et filter ja torustik ise vajavad soojenemist ning esimene tassitäis vett võib olla mõne kraadi võrra jahedam.

Tavalises kannukohvimasinas ei ole ühtegi pumpa, mis liigutaks vett. Kogu töö vee liigutamises teeb füüsika. Kui temperatuur boileris ei ole piisav, siis masin lihtsalt ei toimi. Gravitatsiooniseaduse järgi ei ole vedelik võimeline ilma lisaenergiata liikuma kõrgemale mahutis olevast vedelikunivoost.

Filtrikohvimasina tööpõhimõte on järgmine.

Paaki valatud vesi valgub tänu gravitatsioonile küttekehasse, mis on tavaliselt U-kujuline boiler. Veepaagi ja boileri vahel on klapp, mis laseb veel liikuda ainult ühes suunas. Boileris saavutab vesi temperatuuri 98—101 kraadi. Kuum vesi liigub tänu füüsika seadustele kõrgemal asetsevasse filtrisse. Filtrit läbib kuum vesi tänu gravitatsioonile. Jahvatatud kohviga kokku puutudes on vesi jahtunud umbes 88—93 kraadini sõltuvalt masina ja filtri suurusest, tootjate kasutatavate patentide eripäradest ning ruumi temperatuurist.

Filtrist kannu tilkudes peaks valmisjoogi temperatuur jääma vahemikku 68—79 kraadi. Siinkohal pean mainima, et soovitatav serveerimistemperaatuur on kohvisortide puhul erinev: araabika ubadest valmistatud kohvil mõnevõrra madalam ja robusta ubadest kohvil kõrgem. Valmistamistemperatuur on kõigil sortidel 88—93 kraadi.

Väga olulised on ka vee kvaliteet ja karedus. Mina soovitan kasutada masinates ainult filtreeritud vett.

Kasutuses olevat masinat tuleb kindlasti sõltuvalt tarbimisest, kuid vähemalt korra kvartalis (ka filtreeritud vee korral) katlakivist puhastada.

Parima maitseelamuse saamiseks soovitan endale muretseda hoopis espressomasina või vähese kohvitarbimise puhul padja- või kapslimasina. Nende tööpõhimõtte on sootuks erinev ning üldjoontes on kohvi valmistamistemperatuur paigas ja seadistatav.

Vahustatud piimaga jookide cappuccino ja caffè latte soovitatav temperatuur on 65—70 kraadi.

Külm tass jahutab jooki tavaliselt umbes 10 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles