«Koolitantsu» rütm täidab Ugala

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitants 2011. aastal. Tants: Meid ei saa peatada.(S.Stuudio).
Koolitants 2011. aastal. Tants: Meid ei saa peatada.(S.Stuudio). Foto: Elmo Riig / Sakala

Homme koguneb Ugalasse ligi kolmsada kuni 20 aastast viljandimaalast, kes näitavad oma tantsuoskust «Koolitantsu» festivali maakondlikus voorus.

«Viljandi on läbi aastate väga tugev olnud vaba- ja lastetantsudes,» lausus festivali žürii juht Laura Kvelstein.

Tänavune projektijuht Ann-Marii Reiväli meenutas, et Viljandi truppe on alati ka finaali jõudnud. «Konkurentsivõimelised on kõik maakonnad ja alati leiab tugevamaid numbreid,» ütles ta. Mullu pääses finaali neli Viljandi truppi, kaks neist vabatantsuga, üks Eesti-teemalise ja üks tänavatantsuga.

Koolitantsu festivalil võisteldakse kuues põhikategoorias: show-tants, estraaditants, vabatants, lastetants, Eesti-teemaline tants ja tänavatants. Vanuseastmeid on viis: mudilased, I—III, IV—VI, VII—IX ja X—XII klass.

Pühapäevaseks etteasteks Ugalas on end registreerinud 17 truppi 273 tantsijaga, kellest 18 on poisid ja 255 tüdrukud.

Üldiselt on osalejate arvu kõikumised suhteliselt väikesed, näiteks mullu tuli siinsesse maakondlikku vooru 279 tantsijat 14 trupist. «Kardinaalset muudatust ei ole kuskil, ikkagi mõnekümnega võib see arv kõikuda,» sõnas Ann-Marii Reiväli.

Ta tõdes, et 19. korda peetavale «Koolitantsule» on sel aastal liiga teinud gripihooaeg. «Hästi palju on haigus tantsijaid niitnud nii Viljandis kui kogu Eestis,» ütles Reiväli ning möönis, et peaaegu iga päev kirjutavad talle juhendajad, et pool rühma on haige.

Tänavuse koolitantsu festivali pealkiri on «Juhendaja fookuses». Ann-Marii Reiväli ütles valikut selgitades, et eelmistel aastatel on tähelepanu keskpunktis olnud tantsijad ja tundus, et juhendajad on jäänud tagaplaanile. «Kui muidu andsime eripreemiad alati truppidele, siis nüüd lähevad need juhendajatele, et nende tööd tunnustada,» lausus ta.

Aprillikuises finaalis Tallinnas Salme kultuurikeskuses on plaanis juhendajatele pakkuda ka seminare ja töötubasid.

TRUPID

Viljandimaal läheb seekord võistlustulle kõige rohkem show-tantse ja kõige vähem Eesti-teemalisi tantse.

• Lavale astub 17 truppi, kellest kaks on Karksi vallast ja ülejäänud Viljandist.

• Nad esitavad 32 tantsu.

Allikas: Laura Kvelstein

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles