Tuludeklaratsiooni saab esitada nutitelefoniski

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maksu- ja tolliamet

Kes soovib enammakstud tulumaksu kätte saada võimalikult kiiresti ja lihtsa asjaajamisega, sel on just õige aeg end seadustega kurssi viia.

Maksu- ja tolliameti (MTA) kodulehel on väljas väga põhjalik tulude deklareerimise ülevaade, kuid kui keegi ei oska sealt leida vastust oma isiklikule küsimusele, saab selle anonüümselt esitada sealsamas asuvas foorumis, kus siis MTA ametnikud sellele lihtsas sõnastuses vastuse annavad.

Juba esitatud küsimustest nähtub, et kõige segasemad on teemad, mis puudutavad pereliikme välismaal töötamist, aga ka kohtutäituri arestitud pangakontot ja seda, millal oleks abikaasadel kasulik ühine deklaratsioon esitada.

Tähtajad

Tuleva nädala kolmapäevast reedeni näeb e-maksuametis oma eeltäidetud deklaratsiooni. Samal ajal saab hakata MTA-le edastama läinud aastal pankadele tasutud eluasemelaenu intressi andmeid, mis peaksid laenuvõtjatele internetipangas juba nähtavad olema.

15. veebruarist on võimalik deklaratsioone elektrooniliselt esitada ja siis laekuvad täpsed andmed, kas ja kui palju on kellelgi võimalik riigilt tulumaksu tagasi saada. Kes eelistab paberi peal tulusid deklareerida, saab samast päevast teenindusbüroost küsida oma eeltäidetud tuludeklaratsiooni väljatrükki.

Kui deklaratsioon on esitatud e-maksuametis ja andmed täiendavat kontrollimist ei vaja, tagastatakse enammakstud tulumaks pangakontole viie tööpäeva jooksul, kuid mitte enne 28. veebruari. Paberil tuludeklaratsiooni esitanutele hakatakse enammakstud tulumaksu tagastama 20. aprillist.

MTA selgitab, et edastab esmase kontrolli läbinud deklaratsioonide alusel pankadele maksekorraldusi selle järgi, millises järjestuses süsteem on kontrollimise lõpetanud.

Korraga edastatakse mitukümmend tuhat maksekorraldust ja see, millal inimese kontole ülekanne tehakse, sõltub panga toimingutest. Seetõttu võivad samal päeval deklaratsiooni esitanud inimesed raha tagasi saada eri ajal ja võib juhtuda, et hilisemal kuupäeval esitatud deklaratsiooni alusel tuleb tagastus varem.

Tänavu võib oma tulusid deklareerida isegi nutitelefoniga, kuid sel võimalusel on veel kitsad piirid. Telefoniga saab esitada vaid üksikdeklaratsiooni ning lisada ainult kontaktandmed ja pangakonto, kuhu tulumaks tagastatakse.

Seega on nutiversioon mõeldud neile, kes soovivad deklaratsiooni kiirelt ära saata ja esitavad selle MTA eeltäidetud andmetega. Seda võimalust ei saa kasutada näiteks juhul, kui inimene soovib täiendavat maksusoodustust laste pealt või sai tulu välismaalt.

Võlad kaelas

Kohtutäiturid on üsna paljude inimeste pangakontod arestinud. Nii näiteks kirjutas üks inimene MTA foorumis: «Mul on võlgnevus kohtutäituritele, 2012. aastal ma tööl ei käinud ja mul on kaks last. Abikaasa käis tööl. Kardame, et kohtutäitur võtab ühisdeklaratsiooni korral tema tagastusele kuuluva tasu ära. Kas see on võimalik?»

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde vastas: «Kui teete ühisdeklaratsiooni, on kohtutäituril tõesti õigus tagastamisele kuuluvast tulumaksust nõude suurus ära võtta. Kui teete eraldi, ei saa kohtutäitur midagi, sest te ei ole tööl käinud ega ole riigile tulumaksu maksnud. Abikaasa võib lapsed oma deklaratsioonile kanda ja sel juhul saab teise lapse pealt tagasi tulumaksu 362.88. Kui teete ühise deklaratsiooni, saate oma võlga vähendada maksuvaba tulu pealt 362.88 eurot ja täiendav lapse maksuvaba tulu on 362.88 eurot. Ühesõnaga valik on, kas saate kätte 362.88 või vähendate oma võlga kohtutäiturile 725.76 euro võrra.»

Lapse koolituskulude kohta päris üks kasutaja järgmist: «Summa, mille maksumaksja saab koolituskuludena tulumaksust maha arvata, on kuni 1920 eurot. Kui olen oma lapse ülikooli õppemaksu tasunud suuremas summas, lisaks veel tasunud teise alla 26-aastase lapse autokooli eest ja teen abikaasaga ühisdeklaratsiooni, kas siis võib maha arvata kaks korda 1920 eurot?»

MTA annab teada, et abikaasade ühise tuludeklaratsiooni esitamise korral on summaline piirmäär tõesti kaks korda 1920 ehk 3840 eurot.

Teine koolitusel käinu uuris, kuidas makstud rahast tulumaksu tagasi saada.

MTA selgitusel edastavad õppeasutused, mille koolituskuludelt on maksusoodustust võimalik saada, ise koolituskulude kohta info MTA-le ja selle alusel on koolituskulu kantud kulu tasunud isiku eeltäidetud tuludeklaratsioonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles