Politsei soovitab väiksemat kiirust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei soovitab mullust praktikat jätkata ja suvel piirkiirust mitte tõsta, mõnel tugiteel seda edaspidi isegi langetada.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakonna juhi Tarmo Miilitsa sõnul tuleb mulluse liiklusõnnetuste vähenemise kontekstis kindlasti esile tõsta valitsuse liikluskomisjoni kevadist otsust, mis puudutas piirkiiruse rakendamist Eesti teedel.

Teatavasti võeti siis liiklusekspertide soovitusel vastu paljudele emotsionaalsena tundunud otsus, et erinevalt varasemast ei tõsteta suvekuudel sõidukiirust 100 kilomeetrini tunnis niinimetatud üheniidilistel maanteedel ning kiirused 100 ja 110 kilomeetrit tunnis jäävad vaid sinna, kus on ühes suunas kaks sõidurada.

«Paljud olid selle otsuse suhtes skeptilised, kuid selgus, et mõju liiklusele oli suur ja oluliselt laiem, kui pelgalt neil üherajalistel teelõikudel, kus varem tohtis sõita suvel 100 kilomeetrit tunnis,» rääkis Tarmo Miilits.

Nimelt tekkis tema selgituse kohaselt olukord, kus kõik sõitsid ühe, varasemast veidi väiksema kiirusega ning jäid ära olukorrad, kus kiiremad sõidukid jõudsid järele aeglasematele, alla 100 kilomeetri tunnis liikunutele, näiteks veokitele ja bussidele. See omakorda vähendas möödasõitude vajadust.

Miilitsa kinnitusel oli märgata, et kui polnud legaalset võimalust sõita kohati kiiremini kui 90 kilomeetrit tunnis, kadus juhtidel ka mujal kiusatus nii kiirelt liikuda ja liiklus muutus sujuvamaks.

Tema jutu järgi peab tänavugi kindlasti jätkama nii, et maanteedel, kus ühes suunas on vaid üks sõidurada, on ka suvekuudel kiiruspiiranguks 90 kilomeetrit tunnis.

«Kuid mitte ainult,» jätkas Miilits. «Liiklusekspertidel on tekkinud veendumus, et alanud aastal, just talveks 2013-2014, tuleb välja valida kohalike teede ja tugimaanteede lõigud, kus piirkiirust langetatakse veelgi ehk ka alla 90 kilomeetri tunnis.»

Miilitsa sõnul teevad selle ettepaneku politsei- ja piirivalveameti koostöövõrgustiku eksperdid, kuhu kuuluvad lisaks politseinikele maanteeameti, ülikoolide, teadusloome, autoettevõtete liidu, rehviliidu, autokoolide, juristide ja teiste valdkondade esindajad, seejärel kujundab oma seisukoha vabariigi valitsuse liikluskomisjon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles