Viljandil on lootust saada neljas kohtunik

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leevendamaks Viljandi kohtunike töökoormust, loodab Tartu maakohus alanud aasta esimesel poolel siia ühe õigusemõistja juurde palgata.

Lisaks Toomas Lillsaarele, Silvi Maistele ja Kalev Kuningale peaks Viljandi kohtumajas otsuseid langetama veel üks kohtunik, kuid see koht on juba pikemat aega olnud täitmata. Sestap on siinsete kohtunike koormus olnud märgatavalt suurem kui maakohtutes keskmiselt ning probleemi leevendamiseks on aeg-ajalt osa siia menetlemiseks tulnud juhtumeid rännanud edasi teiste kohtumajade kohtunike töölauale.

Tartu maakohtu esimehe Liivi Loide jutu  järgi on ilmne, et selline süsteem saab olla üksnes ajutine lahendus. Pikemas perspektiivis polevat tema sõnul muud lahendust kui leida täitmata kohale sobiv inimene.

«Oleme läinud aastatel selleks mitu konkurssi korraldanud, kuid need on eri põhjustel luhtunud. Kandideerinud isikud ei ole vastanud nõuetele või on konkursi kestel loobunud kandideerimisest,» põhjendas ta.

Samas märkis Loide, et praeguseks on siiski tekkinud lootus neljas kohtunik leida. Mullu 25. juunil väljakuulutatud konkursile esitas oma avalduse üks kandidaat, kes on juba ka kohtunikueksami sooritanud. Et aga kohtunikuks kandideerijale on äärmiselt ranged nõuded, näiteks testitakse tema teadmisi ja isikuomadusi ning tehakse julgeolekukontroll, võtab protseduur üksjagu aega. «Loodetavasti selgub tulemus lähiajal ning sobivuse korral saab uus kohtunik ametisse asuda juba käesoleva aasta esimesel poolel,» sõnas Loide.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles