Uuring aitab hullemat ära hoida

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

21. jaanuaril algab vähiliidu eestvedamisel rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal.

Tänavu saadab haigekassa emakakaelavähi sõeluuringu kutsed 1958., 1963., 1968., 1973., 1978. ja 1983. aastal sündinud naistele, kel on ravikindlustus. Uuring on tasuta.

Viljandis naistega tegelev ämmaemand Lea Margna ütles, et kui kutse on käes, tuleb helistada naistenõuandla registratuuri ja aeg kinni panna. Vastuvõtt on igal esmaspäeval kella 14—16.

Ämmaemand võtab kontrolli läinud naiselt proovi. Vastus tuleb hiljemalt kolme nädala jooksul.

«Kui midagi on korrast ära, võtan patsiendiga ühendust ja kutsun ta tagasi. Võtan lisaanalüüsi. Selle tulemustest sõltub, kas tal tuleb minna arsti vastuvõtule,» kirjeldab ta.

Möödunud aastal tuli ennetava uuringu käigus välja paarkümmend vähieelset seisundit, mida on võimalik ravida. Ühtegi vähki ei diagnoositud.

Lea Margna ütleb, et uuringu mõte ongi hullemat ära hoida ja see on õnnestunud.

Naistel, kes pole veel kutset saanud, ei maksa muretseda, sest neid saadetakse sünnikuupäevade järgi kuni novembrikuuni. Kuigi tänavu kontrollimisele kuuluva aastakäigu naised võivad end registreerida ka kirjalikku kutset saamata, ei soovita Lea Margna seda suurel arvul teha, sest nii võivad patsiendid liialt kuhjuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles