Muutunud viirus hakkab hästi külge

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulo Kutsar
Kuulo Kutsar Foto: Liis Treimann / Postimees

Tänavune gripihooaja uudis on üle Ameerika Ühendriikide rulluv haiguselaine, mis peatselt peaks jõudma Euroopasse.

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar, kas USA-s on asi väga tõsine?

11. jaanuariks oli grippi haigestumine suur 24 osariigis ja New Yorgis. Levivad päris tavalised A- ja B-gripi viirused. 80 protsenti haigestumistest põhjustab A(H3N2) viirus.

USA-s arvatakse gripihooaja tipp juba käes olevat, mõnes piirkonnas hakkab see isegi leevenema.

Millest siiski haigestumise ootamatu tõus?

Viirustele on iseloomulik see, et nad aja jooksul muutuvad. Inimese organism ei suuda end nende eest enam tõhusalt kaitsta ja sellepärast nakatutakse kergemini. Praegu levivad viirused ongi oma iseloomu veidi muutnud.

On olnud kuulda, et seekord ülemaailmse terviseorganisatsiooni pakutud vaktsiini koostis ei vasta täpselt levivate viiruste tüvedele.

See küll tõele ei vasta. Ameeriklaste andmetel vastab vaktsiini koosseis just ringlevatele viirustele ja erinevus on minimaalne. Seega on kaitse tõhus.

Praegu on neil kõikidest haigusjuhtudest 33 protsenti laboratoorselt kinnitatud. See on piisavalt suur protsent kokkulangevuse adekvaatseks kinnitamiseks, tavaliselt rohkem proove viroloogiliselt ei uuritagi.

Kas Euroopas ringlevad samad viirused?

Ei ole küll teada, et siin midagi muud liiguks, ikka tavalised A- ja B-rühma gripiviirused. Õigupoolest pole meil grippi veel kuigi palju, esialgu kiusavad meid paragripp, adeno- ja RS-viirused ning kõikvõimalikud muud ülemiste hingamisteede haigustekitajad.

Ilmselt on meiegi inimesed veidi muutunud gripiviiruste ees kaitsetud nagu ameeriklased.

Seda kindlasti. Sellepärast soovitan lasta ennast vaktsineerida. Aega veel on, sest haigestumiste kõrgperiood on alles ees. Seda võib ennustada veebruariks ja märtsi alguseks.

Nakkuse leviku ärahoidmiseks vist uusi nippe pakkuda ei ole.

Ikka kehtivad vanad õpetussõnad, mis järgides on üsna tõhusad. Ärge aevastage ja köhige lahtise suuga, vaid kasutage ühekordseid pabertaskurätte, hädapärast katke suu kas või varrukaga. Peske käsi ning ärge puudutage kätega silmi, nina ja suud. Ärge minge haigena tööle ega saatke haigeid lapsi kooli või lasteaeda.

Gripp kestab viis kuni seitse päeva ja tööle ei tohi inimene minna enne, kui ta on end vähemalt ööpäeva täiesti tervena tundnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles