Saiaga maiustama harjunud part enam rändama ei kipu

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnas hästi toidetud sinikael-pardid ei viitsigi tihtipeale enam oma loomulikku instinkti järgida ega talvel vaba vee juurde rännata. Siseveekogudel ähvardab neid käreda pakasega aga oht jäässe kinni külmuda.
Linnas hästi toidetud sinikael-pardid ei viitsigi tihtipeale enam oma loomulikku instinkti järgida ega talvel vaba vee juurde rännata. Siseveekogudel ähvardab neid käreda pakasega aga oht jäässe kinni külmuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Enne kui partidele talvel saia pudistama hakata, võiks mõelda, kas meile endale tuleb kasuks iga päev saiaga kõhtu täita.

«Nagu meile, nii on ka partidele regulaarne saiasöömine kahjulik,» ütles Eesti ornitoloogiaühingu meedia ja hariduse spetsialist Riho Kinks. «Part on ikkagi veelind ja oleks mõistlik vaadata, millega neid näiteks loomaaias toidetakse. Seal antakse neile muu hulgas värsket salatit ja riivitud porgandit.»

Kinks nentis, et veelinde talv otsa õigesti toita läheks inimesele päris kulukaks. «Õige külmaga ei jõua keegi neile sadade kilode viisi sobivat sööki tassida.»

Seetõttu ongi enamasti õigem, kui inimene ennast looduse vahele ei sega.

Vaba vesi on alati lähedal

«Veelinnud on ikkagi rändlinnud. Kui jääauk järvel või jõel kinni külmub, peab part lihtsalt minema lendama. Eestis ei olegi vaja võib-olla rohkem lennata kui pool tundi ja ta on mere ääres vabas vees, kus tema sugulased kõik ringi ujuvad,» rääkis Riho Kinks ning lisas, et linnud jäävad siseveekogudele paigale puhtalt laiskusest — tänu inimesele on neil seal mugav.

«Nii et pigem ei maksa veelinde talvel toita. Muidu harjuvad nad sellega ära ega tahagi enam minema lennata, ja kui see õige külm kätte jõuab, oleme hädas, et nad külmuvad jäässe kinni,» lausus Kinks.

Vangijäämine võib lõppeda väga kurvalt

Lindude jäässe kinnikülmumisest tuletab ornitoloogiaühingu spetsialist meelde mõne aasta tagust talve. Toona oli palju kära selle ümber, et käreda pakasega jäid luiged Tallinnas jäävangi ja surid.

«Teatud ilmaoludega seda tõesti juhtub. Linnul on jalad soojad, aga kui vesi on väga külm, jäätub see ikkagi ümberringi ära. Veekogul kõhutavad ja magavad linnud jäävad sinna aga lihtsalt kinni,» selgitas Riho Kinks.

Niisugust olukorda on ta oma sõnul näinud ka Emajõel. «Ja siis on kohe jaol varesed ja kajakad, kes vangijäänuid nokivad. See pole enam sugugi ilus vaatepilt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles