Pimeduse vastu saab generaatori ja taskulambiga

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bauhofi vanemmüügimehe Kristi Mäeoru sõnul on ostjate seas väga populaarsed 5 eurot maksvad LED-taskulambid, kuid hästi lähevad ka 10-eurosed lambid.
Bauhofi vanemmüügimehe Kristi Mäeoru sõnul on ostjate seas väga populaarsed 5 eurot maksvad LED-taskulambid, kuid hästi lähevad ka 10-eurosed lambid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Maal elades võib ikka juhtuda, et elekter vahel mitmeks päevaks või lausa nädalaks ära kaob. Sel puhul on abi elektrigeneraatorist ja taskulambist.

Viljandi tehnikapoodides on mõlemaid saada üsna hea valik. Aga missugust eelistada?

«Kui inimene küsib generaatorit, on tarvis kõigepealt selgeks teha, kas vaja on ühefaasilist ehk valgusvoolu või kolmefaasilist ehk tööstusgeneraatorit,» ütles Viljandi Stokkeri müüja Jaanus Siim.

Kui see on selge, peab vaatama generaatori koguvõimsust: sellest oleneb, kui palju tarbijaid saab generaatorile järele panna. Samas tuleb arvestada, et osa mootoreid vajab käivitamisel tunduvalt võimsamat voolu kui juba töös olles. «Kolmekilovatise generaatori käivitamiseks võib tarvis minna 20—35 protsenti võimsusest,» tõi Siim näite.

Stokkeri müüja sõnul on valida bensiini- ja diisel-, aga ka gaasimootoril töötavaid generaatoreid. «Gaasigeneraator ühendatakse gaasitrassiga ning ühendus toimub automaatselt,» lausus ta.

Millal aga valida bensiini- ja millal diiselmootor?

«Üldiselt on nii, et diiselmootorid on ökonoomsemad. Seda siiski alles juhul, kui generaator töötab nädal aega jutti. Ta ei ole mõeldud lühiajaliseks käivitamiseks,» rääkis Siim.

Lisaks peab tema ütlemist mööda arvestama, et külma ilmaga tuleb diisliga probleeme. «Külmaga on diiselmootorit raskem käivitada. Ka annab diiselmootoriga generaator palju tahma.»

Bensiinimootoril töötav generaator tasub Siimu jutu järgi osta siis, kui seade ei pea päevade kaupa töös olema. «Selle mootori käivitamine on lihtsam ja heitgaasid puhtamad ning sellega on ka lihtsam ümber käia.»

Oluline kütusepaagi suurus

Tavatarbijal soovitatakse siiski osta ühefaasiline generaator: avariiolukorras saab sellega pikendusjuhtme kaudu ühendada näiteks külmkapi ja televiisori.

Kodustes tingimustes kasutatavate ühefaasiliste elektrigeneraatorite hinnad algavad umbes 350 eurost. Stokkerist võib osta Woodsteri 2,2-kilovatise generaatori, mille hind on 349 eurot, aga ka 710 eurot maksva SDMO kolmekilovatise bensiinimootril töötava generaatori.

«Mõlemale saab taha ühendada nii sügav- kui tavakülmiku, natukene lisavalgustust ning ka televiisori,» kõneles Jaanus Siim.

Küsimusele, millega põhjendada nende mootorite peaaegu kahekordset hinnavahet, vastas Siim: «Siin mängib rolli peamiselt tootja nimi.»

Kindlasti maksab generaatorite puhul silmas pidada kütusepaagi mahutavust. «Paljudel neist on paak suhteliselt väike ja kui vool on ikka päev otsa või rohkemgi ära, võib sellega jänni jääda,» selgitas Siim.

Stokkeris saada oleva odavama generaatori kütusepaak mahutab 15 liitrit, samas kui kallima oma kõigest 4,1 liitrit. «Odavam töötab umbes kümme ja kallim umbes kolm tundi jutti,» nentis müüja.

Tormituultega on generaatorite tahtjaid tema sõnul väga palju. «Näiteks 2005. aasta jaanuaritormi aegu oli meil poes saada seitse-kaheksa erinevat generaatorit ja need kõik läksid lennult. Keegi ei küsinud hinda.»

Õlivahetus kord aastas

Enne generaatori esimest kasutamist on tarvis see töökorda seada.

«Igal uuel generaatoril tuleb kõigepealt mootorisse õli lisada, et see üldse tööle hakkaks. Meie pakutavatel seadmetel on tavaliselt peal kaitse, mis ei lubagi mootorit ilma õlita käivitada, sest nii võib see kokku joosta,» rääkis Jaanus Siim.

Esimese õlivahetuse peaks tema ütlemist mööda ette võtma nii pärast viit töötundi, edasine hooldus sõltub juba sellest, kui palju mootorit kasutatakse. «Üldine soovitus on, et õli võiks vahetada kord aastas, hoolimata töötundide arvust.»

Tähelepanu tuleb pöörata ka õhupuhastajale. Just suvisel ajal ja tolmuses keskkonnas on tarvis jälgida, et see umbe ei läheks, muidu kasvab kütusekulu ning generaatori käivitamisega tekib raskusi.

Generaator tuleb paigaldada horisontaalsele pinnale ning kui seda kasutatakse siseruumis, peab tal kindlasti olema summuti, mis heitgaasid ruumist välja juhiks.

«Lisaks peab generaator kogu aeg õhku saama. Kui õhk on ära tarbitud ja seda juurde ei tule, tekib vaakum ning seade enam ei tööta,» toonitas Siim. «Samuti ei tohiks generaator olla lageda taeva all, sest paduvihmaga ei pruugi mootor töötada.»

Siimu arvates peaks generaator majapidamises vastu pidama ühe inimpõlve. «Aga see oleneb muidugi hooldusest,» möönis ta.

Ühe tähtsama asjaoluna rõhutas Siim veel seda, et generaatori korpus tuleb maandada. «Paljud seda paraku ei tee, aga generaatoritel on olemas maandusklemmid ning seal küljes on juhe ja metallvardad, mille saab maasse suruda. Siis ei ole ohtu, et seade elektrilöögi saab.»

LED-taskulambid

Kel mitusada eurot maksva generaatori tarvis raha ei jätku, võib endale muretseda tunduvalt odavama taskulambi.

Viljandi Bauhofi vanemmüügimehe Kristi Mäeoru sõnul ostavad inimesed kõige rohkem 5-euroseid LED-taskulampe, mis on väikesed ja käepärased ning mida saab kinnitada näiteks võtmehoidja külge. «Neil, kellel on taskulampi vaja porilombi nägemiseks või ukse võtmeaugu leidmiseks, ei olegi kallimat vaja,» ütles ta.

Kõige ostetum mudel on müüja jutu järgi Arcas 9 LED, mis maksab Bauhofis 5 eurot. Palju ostetakse ka mudelit Arcas 28 LED, mille hind on 9.68 eurot. «Mida rohkem dioode lambil on, seda parem valgus,» lausus müüja.

Ühed kallimad on Mäeoru ütlemist mööda Cree LED-lambid. «Need on suumitavad ning neil on kolm režiimi: pool-, vilkuv- ja täisvalgus.»

Sellist tüüpi taskulamp on LED Lanter 200 Lumen, mille hind Bauhofis on 13.39 eurot.

Saadaval on ka akudega taskulampe. «Akudega lamp on suur ning pole hirmu, et see ära kaob. Väikese lambi paned puuriida vahele ja ongi kadunud,» rääkis Kristi Mäeorg.

Suurepärane abimees on veel pealamp. Sellega on hea näiteks pimedal ajal puid tuua, lund lükata ja teisi koduseid töid teha.

Kas patareid või akud?

Patareisid valides soovitab Kristi Mäeorg eelistada kallimaid ja vastupidavamaid.

«Headesse patareidesse tasub investeerida, sest nende tööiga on mitu korda pikem kui näiteks toidupoodides müüdavate odavate patareide oma,» lausus ta.

Ka akud võiksid tema sõnul olla kvaliteetsed. «Näiteks Panasonicu akud laed täis ja need on 365 päeva kasutusvalmis — iseenesest need ei tühjene.»

Samas ei soovita Mäeorg akudega taskulampi neile inimestele, kel on kodus vool ära sageli ja pikemat aega, sest siis võib jääda jänni akude laadimisega. «Kui patareisid on varuks ostetud, on vähemalt kindel, et valgus on olemas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles