Libedus segab bussiliiklust

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal seisid Viljandi bussijaamas lumelörtsis Automeni bussid liininumbritega 51 ja 50.
Eile pärastlõunal seisid Viljandi bussijaamas lumelörtsis Automeni bussid liininumbritega 51 ja 50. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Jõulude teisel pühal alguse saanud sulast tingitud libedus põhjustas eile suurt peavalu viljandimaalasi sõidutavatele bussifirmadele.

Aktsiaseltsi MTG Viljandi osakonna juhataja Erik Mäe sõnul oli eile raskusi seitsmel liinibussil. Number 29a ei jõudnud Kabilasse, number 55 ei läinud Iiale, number 59 ei pääsenud Tääksi, number 20 ei saanud minema Metskülast, number 40 sõitis Munsini ja edasi ei saanud ning number 23 ei läinud Järtsaarele. Linnaliini sõitev buss number kaks jäi 20 minutiks kinni Viiratsi peatusse.

«Peamiselt on probleeme kruusateedel, mis on libedad,» lausus Mäe.

Teisel jõulupühal ei saanud buss number 55 oma marsruuti Tipu—Kõpu—Viljandi lõpuni sõita. Siis ei pääsenud see Anni, Uia ja Saareküla peatusse, eile aga sai see sõita Iiani.

Eile leidus Mäe sõnul ka neid murelikke kliente, kes MTG kontorisse helistasid ning küsisid, kas bussid liiguvad või mitte. «Ja see on ka loomulik käitumine, sest inimesed teavad, et libedaga võib-olla bussi ei tulegi,» nentis Mäe. «Meil on firmas selline nõue, et niipea kui bussil tekib tõrge või jääb see kusagile libedaga kinni, peab juht sellest kohe teada andma. Esimesed bussi ootavate inimeste kõned hakkavad tulema umbes 50 minuti pärast.»

Lõuna-Viljandimaal inimesi sõidutav osaühing Automen pidi samuti libeduse tõttu osal liinidel tavapärase sõidu katkestama. Firma Viljandi esindaja Urmas Saaremetsa sõnul oli raskusi kolme liiniga: buss number 51 jõudis Saksamõisani ning pöördus tagasi linna, number 18 ei saanud sõita Karksi-Nuiast Lilli ning number 34 jõudis Väluste kaudu Mustlast Viljandisse kolm tundi hiljem.

Seevastu üleeile püsisid bussid Saaremetsa ütlemist mööda tavapärases graafikus. «Kui tee on libe, siis bussid hilinevad. See on paratamatus,» ütles ta.

Puudulik teave

Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialisti Maie Mummi sõnul oli eile maakonna teede seis kurb. «Kruusateed on ikka niisuguses seisukorras, et karju appi. Kruusateid nad ei puista, vaid karestavad, aga see on ka tegemata,» sõnas ta, viidates teehooldajatele Sakala Teedest.

Mumm lisas, et Automeni Viljandi esindaja oli avaldanud pahameelt, et teemeistritelt ei tule teavet teede sõidetavuse kohta. «See info peaks ikka palju paremini liikuma, sest bussijuhid ei saa päris katse-eksituse meetodil ka tööd teha: vaadata, kui kaugele nad jõuavad ja kas üldse jõuavad,» rääkis ta.

Seisukord sõltub ilmast

Aktsiaseltsi Sakala Teed juhi Toomas Leppiku hinnangul on põhiteed korras, kuid kõrvalteedel tööd jätkub. «Meie seisukohalt on kruusateed ja need niinimetatud vaese mehe asfaltteed kõige hullemas seisukorras. Kui karestamise ja kraapimisega ei saa, puistame ning ootame ja loodame,» lausus ta.

Leppiku kinnitust mööda on bussiteede sõidetavaks muutmine tööde seas esikohal ning seda ka jõudumööda tehakse. «Esmapilgul paistis, et metsa vahel on lugu parem. Lagedal on vihm ja soe tuul teinud olukorra hullemaks. Kõrvalteedest tundusid libedamad olevat need teed, kus liiklus on tihedam,» rääkis ta.

Leppiku jutu järgi oli jõulude teisel pühal Viljandimaa teede seisukord rahuldav.

«Mis puudutab bussifirmade kõnesid, siis oleme bussifirmadele andnud teemeistrite kontaktandmed ning nad suhtlevad otse,» lausus Leppik ning lisas, et kõige tähtsamat infot — seda, millistel teedel sõita saab, — on ka Sakala Teed üritanud bussifirmadele jagada.

Tema sõnul on praegu võimatu öelda, millised teed on kõige paremas ning halvemas seisus, sest ilm muutub ning mõjutab ka teede seisukorda. «See ongi talve omapära, et kui keegi sõidab ja ütleb, et tee on hooldamata, siis poole tunni pärast on olukord vastupidine. Ja kui keegi vaatab, et teed on värskelt sahatud, siis poole tunni pärast võib seal sõitev autojuht öelda, et kurivaimud pole üldse tööd teinud,» rääkis Sakala Teede juht.

Siiski ei tohiks tema sõnul olla Viljandimaal ühtki kanti, kuhu teemeistrid veel jõudnud ei ole ning ka ei lähe.

«Kordan, et meie prioriteet on kõrvalteed, kus liiguvad bussid. Need teeme esimeses järjekorras korda,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles