Riine Ant: Võhma ei ole pommiauk

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi tehtud pildil on Riine Ant oma poja Mattiasega. Umbes sel ajal asutas ta Võhmasse pisipõnnide klubi.
Aasta tagasi tehtud pildil on Riine Ant oma poja Mattiasega. Umbes sel ajal asutas ta Võhmasse pisipõnnide klubi. Foto: Liisi Lepamäe

Tallinnas õppinud ja töötanud Riine Ant otsustas emapuhkusele jäädes oma kunagisse kodulinna Võhmasse tagasi pöörduda.


«Kui teatasin, et kolin elama Võhmasse, arvas osa minu tuttavatest, et olen täiesti ära pööranud. Enamik noori püüab ju sealse tolmu võimalikult kiiresti jalgelt pühkida,» naerab 25-aastane Riine Ant, kes pärast Võhma gümnaasiumi lõpetamist tudeeris Tallinna ülikoolis saksa keelt ning oli ametis Šveitsi-Baltikumi kaubanduskojas ja välisministeeriumis.



Naine tunnistab, et pärast lapse sündi tema mõttemaailm muutus.



«Pere ja laste seisukohalt on väiksemas kohas tunduvalt meeldivam ja turvalisem elada kui suures linnas. Olen kindel, et minu pojal on siin palju parem kui Tallinnas — mu vanematel on oma aed, kus ta saab ringi joosta ja värsket õhku nautida. Võhma ei ole kaugeltki mitte pommiauk!»



Naudib loomingulist tööd


Aasta eest asutas Riine Ant Võhmasse pisipõnnide klubi.



«Huvi selle vastu oli üsna suur. Käisime koos kahel korral nädalas lasteaias. Lapsi ja emasid juhendasid muusikaõpetaja Tiina Sünter ja joogaõpetaja Meeri Kreen,» kõneleb ta.



Praegu on klubi tegevus katkenud, sest käivad ettevalmistused uude asukohta kolimiseks.



Oktoobrikuus asus Riine Ant ametisse Võhma gümnaasiumi huvijuhina.



«See amet pole sugugi lihtne, aga meeldib mulle väga. Töö on loominguline ning ükski päev ei sarnane eelmisega,» räägib ta ning rõhutab: «Minule on kõige tähtsam see, et Võhmas muutuks elu huvitavamaks.»



Võhma-suguse väikese paiga puhul võlubki Riine Anti muu hulgas see, et seal on võimalik kiiresti midagi ära teha. «Näiteks Tallinnas oleks hoopis keerulisem muudatusi ellu viia,» toob ta võrdluse.



Nii mõnigi Riine Andi organiseeritud üritus on koolist välja kasvanud ning kogu linnarahva huvi pälvinud.



«Mõistlikum on korraldada üks hea pidu tervele linnale kui mitu tagasihoidlikumat mõnele väiksemale seltskonnale. Nii tillukeses kogukonnas, nagu on Võhmas, võiks hoopis rohkem üritusi koos teha,» leiab ta.



Oskab inimesi kaasa haarata


Enda korraldatud üritustest kõneldes meenutab huvijuht kõigepealt vabariigi aastapäeval peetud presidendiballi, millel võttis Võhma kooli õpilasesinduse president punasel vaibal vastu teiste koolide õpilasesinduste presidente ja liikmeid. Peole lisas kaalu Tallinna ülikooli meeskoori võimas esinemine.



Tänavuseks vastlapäevaks tuli õpilastel meisterdada võimalikult põnevad, nii-öelda tuunitud kelgud. Nendega lasti liugu kooli staadioni lähedalt tehiskünkalt.



«Õpilased olid väga elevil. Tööõpetuse õpetaja kurtis naljatamisi, et kogu õppematerjal sai otsa — ära kasutati ka kõik vanad suusad ja kelgud,» jutustab Riine Ant.



Et hiljem oli nii mõnigi linlane kurvalt öelnud, et nemadki oleksid tahtnud ettevõtmisel osaleda, on kavas järgmine vastlapäev korraldada laiemale ringile.



Programmi «Tervist edendavad koolid» osana teoks saanud tantsunädalal loosis iga Võhma gümnaasiumi klass endale tantsu, millega pidi pärast nädalast harjutamist üles astuma. Et koolis tantsuõpetajaid pole, kutsuti tantse hindama kultuuriakadeemia tantsu eriala õpilased.



«Kui väga tahta, on kõik võimalik. Et vahvaid ettevõtmisi korraldada, pole tarvis tohutuid summasid. Koostöös ning projektide ja sponsorite abiga saab teha suuri asju,» on Riine Ant veendunud.



Tulemas kaks uhket üritust


Lähiajal on Võhmas Riine Andi eestvedamisel plaanis kaks suurejoonelist üritust, mis on kõigile tasuta.



«23. aprillil tähistame jüripäeva. Liigume tõrvikutega rongkäigus läbi linna. Riietus on keskaegses stiilis ja meid juhivad Pilistvere kihelkonna paremad ratsanikud oma kahel hobusel.»



Üritus lõpeb korraldaja sõnul staadionil, kus Viljandi LARP-klubi peab maha Jüriöö näidislahingu ning soovijad saavad osaleda keskaegse muusika saatel Jürijänni, köieveo- ja vibulaskmisvõistlustel.



Teine suur ettevõtmine on 30. aprillil peetav volbripidu.



«Linnaplats on meil olemas, aga laululava pole. Üks minu tuttav laenab veoautot — selle kasti kujundame lavaks, kasutades Kaitseliidult saadavaid võrke. Tulevad ka nõiakatlad ehk puhvetid linnarahvale. On võimalik lasta teha näomaalinguid ja osta pilakaupa,» jutustab Riine Ant.



Kõige enam heameelt teeb talle aga ansambli Svjata Vatra osalemine.


«Õnneks ei olnud nad pepsid ja olid rõõmuga nõus autokastis esinema. Usun, et nemad oma meeletu energia ja hoogsa esinemisega sobivad nõiatantsu ja volbriöö atmosfääri suurepäraselt. Loodan, et ansambli solist Ruslan Trochynskyi õpetab pidulistele ka Ukraina rahvatantsu.»



Kodulinna patrioot


Riine Ant nendib, et on Võhmas üles kasvanud ning näinud nii selle Põhja-Viljandimaa linna paremaid kui halvemaid aegu. «Nüüd, kui on võimalus kodulinna heaks midagi teha, siis ma seda ka teen. Annan endast üritusi korraldades kõik ja püüan neid teha nii hästi, kui vähegi suudan.»



Naine tunnistab, et on alati imetlenud väikseid külasid, kus simmanitele tulevad kokku kõik inimesed beebist raugani. «Tahan, et tulevikus oleks ka Võhmas niimoodi. Et oleks rohkem koostööd ning vähem mõttetut virinat ja tühja kritiseerimist.»



Lõpetuseks ütleb Võhma kooli huvijuht, et linna häda on korraliku koosviibimiskoha puudumine.



«Kultuurimaja on ümber ehitatud vanast kaubamaja tekstiiliosakonnast ja seal pole isegi õiget lava. Uut laululava oleks väga vaja, aga kardetavasti jääb see tulemata. Kümne inimese vastuseisu pärast peab 1600 inimest kannatama...»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles