Üle tuhande lugeja ei luba raamatukogu kergelt kaotada

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnaraamatukogu Männimäe osakonna juhataja Elvi Saare ütlemist mööda on see asutus otsekui väike linnaosa vaimuelu keskus, kuhu võib igal ajal sisse astuda.
Viljandi linnaraamatukogu Männimäe osakonna juhataja Elvi Saare ütlemist mööda on see asutus otsekui väike linnaosa vaimuelu keskus, kuhu võib igal ajal sisse astuda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tosin aastat endises kutsekooli majas Männimäe tee 26 asunud Viljandi linnaraamatukogu Männimäe osakond saab seal olla vaid tuleva aasta sügiseni, sest linnal on kavas suurte ülalpidamiskuludega maja tühjaks kolida.

Uued ruumid on leitud täiskasvanute gümnaasiumile, mis asub tegutsema Kaare kooli ruumides. Kunstikool loodetakse mahutada kesklinna kooli.

Ruume pole

Kõige keerulisem on raamatukoguga, sest seda ei saa lihtsalt mõnda teise linnaossa viia, Männimäel pole aga sobivaid ruume leitud. Ei saa ju tõsiselt võtta vahepeal tärganud mõtet, et raamatukogu võiks uksed avada ühe kortermaja keldris.

Viljandi linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Tiivi Tiido ütles, et töö lahenduste otsimiseks käib, aga midagi konkreetset veel ei ole. Ka sellest, mis suunas töö käib, ei tahtnud ta lähemalt rääkida.

Linnapea Loit Kivistik leidis, et praegu on vara muretseda, sest sügiseni on aega, ning nentis, et linnal selles piirkonnas sobivaid ruume tõepoolest ei ole. Ta arvas, et võib-olla ei jää raamatukogu Männimäele alles senisel kujul ja edaspidi on avatud ainult lugemissaal ning vajaduse korral tuuakse soovitavad trükised kesklinnast kohale.

Linnaraamatukogu Männimäe osakonna juhataja Elvi Saar leidis, et isegi lugemissaali variandi korral peaks väike kogu alles jääma. Seda võiks siis vahetevahel uuendada või peamajaga vahetada. Mujalt raamatute toomisse suhtus ta skeptiliselt.

«Kui meil oli oma majandusjuhataja, tegi tema need sõidud ära. Pärast meie Sakala keskuse alla minekut on ta koondatud ja peame vaatama, kas keegi kolleegidest tuleb või läheb ja on valmis oma autoga transporditeenust pakkuma.»

Üle tuhande lugeja

Männimäe kogus on üle 20 000 raamatu. Need on väärtus, mis tuleb kuhugi paigutada.

Mullu tehti seal 24 772 laenutust, lisaks käisid inimesed lugemissaalis. Alalisi lugejaid on üle tuhande. Nende hulgas on palju eakaid inimesi, kellel on linna sõita ebamugav, aga käib ka koolilapsi ja ümbruskonna nooremaid elanikke.

«Kui räägime kogukonnatundest, mis peaks igas linnaosas tekkima, siis just raamatukogu loob seda. Inimene võib siit läbi astuda, värskeid lehti lugeda, mõne sõna juttu puhuda. Meil on selline väikese külaraamatukogu fenomen,» arutles Elvi Saar.

Ka Viljandi linnaraamatukogu direktor Reet Lubi on seda meelt, et Männimäe osakond peaks edasi tegutsema. Loodetavasti leitakse koos linnavalitsusega sobiv lahendus.

«Meile on Männimäe piirkond tähtis seetõttu, et seal elab palju inimesi ja on mugav, kui raamatukogu on neil käepärast. Inimeste raha eest ja inimeste jaoks me ju töötame,» ütles Lubi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles