Viinavabriku hukutanud salaviinaäri lõppes tingimisi karistustega

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel kaks aastat tagasi oli Liiwi Heliisi tehase esine parkla Holstres täis ettevõtte logo kandvaid autosid, kuid firma oli sel ajal juba allakäigutrepil. Hävingu peapõhjus oli salaviinaäri, mida kohtulahendi järgi ajasid firma enda töötajad.
Veel kaks aastat tagasi oli Liiwi Heliisi tehase esine parkla Holstres täis ettevõtte logo kandvaid autosid, kuid firma oli sel ajal juba allakäigutrepil. Hävingu peapõhjus oli salaviinaäri, mida kohtulahendi järgi ajasid firma enda töötajad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi kohtumajas leppisid tingimisi vangistuse ja rahalise karistusega kolm meest ja üks naine, kes olid Liiwi Heliisi tehases tootnud salaviina ning müünud seda peamiselt Pärnus.

Prokurör ja neli kohtualust leppisid kokku, et nad mõistetakse süüdi alkoholi käitlemise korra rikkumise eest. Veel aasta tagasi süüdistati neid kuritegelikku rühmitusse kuulumises, mis sisuliselt tähendab maffiasüüdistust. Kahtlusaluseidki oli  jaanuaris nelja asemel kuus.

Karistused

Neilt konfiskeeriti 40 000 eurot kuritegelikku tulu, alkoholi veoks ümberehitatud sõiduk Fiat Ducato, 772 pudelit alkoholi ning pudelitele kleebitavaid silte ja pudelikorke.

Pikka aega alkoholi jaeäris tegutsenud Elke Ohtlale määras kohus 4000 euro suuruse karistuse. Sellest lahutati maha eelvangistuses oldud kaks päeva ning riigile tuleb tal maksta 3952 eurot.

Hiido Saarele mõisteti ühe aasta ja kolme kuu pikkune tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Karistuse hulka arvestatakse eelvangistuses viibitud kolm päeva.

Ain Kruusmaale mõisteti üheaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga.

Vitali Slavinski sai üheaastase tingimisi vangistuse kaheaastase katseajaga. Sla­vinski on 2010. aastal korra Viljandi kohtumajas alkoholi ebaseadusliku tootmise eest juba süüdi mõistetud, toona määrati talle 1280-eurone ja tema firmale 19 170-eurone karistus.

Slavinski ettevõte Goldoil valmistas 2007. aastal 150 408 pooleliitrist pudelit viina ja üritas neid siis suuveena maha müüa. See oleks firma vabastanud alkoholiaktsiisi maksmisest. Piiritusest, veest, sidrunhappest ja leivaaroomist valmistatud kokteil tehti ja villiti Liiwi Heliisi ruumides. Prokuratuur üritas tulutult tõestada, et tegemist on Liiwi Heliisi juhtide väljamõeldud ettevõtmisega. Lõpuks jäädi siiski seisukohale, et Liiwi Heliis oli pelgalt teenusepakkuja.

Ka eelmisel neljapäeval kinnitatud kokkuleppelisest otsusest järeldub, et Liiwi Heliisi juhid ja omanik ei teadnud salaviina villimisest oma tehases midagi, ehkki seda tehti seal 2008. aasta algusest 2010. aasta juunini. Maksumärgita viina aitasid välja viia kaks Liiwi Heliisi töötajat.

Allakäik

Viin toimetati Holstrest Pärnusse ja seal jõudis see nii kohalike kui turistide kätte. Kohtueelse menetluse käigus korraldati läbiotsimisi Eestis ja Soomes ning avastati üle 500 liitri salaviina.

Osa viina saadi kätte Liiwi Heliisi tehasest ja selle ümbrusest. Nimelt pidasid maksuametnikud 2010. aasta 18. juunil Holstres kinni Fiat Ducato ja leidsid sellest 360 pooleliitrist pudelit viina Foršs. Liiwi Heliisi tehasest leiti veel 400 sama sildiga pudelit, millel polnud maksumärke.

Firma tegevjuht Toomas Sumeri põhjendas leidu sellega, et kõnealune mark oli uus ja firma polnud jõudnud seda nõuetekohaselt registrisse kanda. Et viin seisis aktsiisilaos, polnud tegemist rikkumisega.

Seda, kuidas sama etiketiga pudelid väikebussi ja tehasest kilomeetri kaugusele sattusid, ei osanud Sumeri selgitada. Küll oli ta veendunud, et laost ja bussist leitud viinal polnud otsest seost.

Liiwi Heliisile tähendas see juhtum lõpu algust. Firma jäi ilma alkoholi käitlemise loast, võlad hakkasid kiiresti kasvama ja ettevõte jõudis Eesti maksuvõlgnike esikümnesse. Nüüdseks on Liiwi Heliis likvideeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles