Koolis välguvad kellud

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi ühendatud kutsekeskkooli esindavad «Jõulukellul» Martin Mäemees (vasakul) ja Rainer Saksniit, kes õpivad teisel kursusel.
Viljandi ühendatud kutsekeskkooli esindavad «Jõulukellul» Martin Mäemees (vasakul) ja Rainer Saksniit, kes õpivad teisel kursusel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehitusmajas algas eile Jüri Sammuli nimeline müürseppade kutsevõistlus «Jõulukellu», millel osalejad peavad valmis tegema tükikese majaseina.

Kahepäevasest mõõduvõtust Vana-Võidus võtab osa 11 ehitusõpet pakkuvat kooli. Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehitusosakonna juhataja Rein Kalda leidis, et kuigi osalejaid on kahe võrra vähem kui mullu, võib arvuga siiski igati rahule jääda.

Nagu sport

«Jõulukellul» võistlevad kaheliikmelised meeskonnad, seega teeb täna lõppeval mõõduvõtul kaasa 22 noort. Tütarlapsi seekord pole.

Kaheksandat korda peetava võistluse praktiline ülesanne on aastati muutunud. Kui varem on tulevased ehitajad pidanud peale teooriatesti sooritamise laduma näiteks korstnapitsi, siis seekord tuleb valmis teha tükk välisseina koos soojustuse ja tuuletõkkega.

«Ehituslikult on see välisseina fragment — nagu oleks mõne maja küljest kistud,» kõneles Rein Kalda.

Küsimusele, mis teeb ühe töö teistest paremaks, vastas ehitusosakonna juhataja, et kõigepealt peab see lõpuni valmis olema.

«On juhtunud, et pooled võistlejad pole valmis jõudnud, sest aeg saab enne otsa,» meenutas Kalda ning jätkas, et kui see on kriteerium täidetud, oleneb edasine töö kvaliteedist. Siin saab määravaks ehitaja meisterlikkus. Mõni võistleja kerkib osavusega ülejäänute seast esile.

«See on vist sealtpoolt antud,» lausus Kalda ning viipas käega üles. «Täpselt nagu spordis, on ka siin mõni teistest lihtsalt parem.»

Paralleele spordivõistlusega on «Jõulukellul» Rein Kalda jutu järgi veelgi. Aastad on tema ütlemist mööda näidanud, et võistlusärevus võib nii palju mõjuda, et muidu kindla käega tegija töö läheb lühidalt öeldes aia taha.

Täna on raskem

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli esindavad sedapuhku Martin Mäemees ja Rainer Saksniit, kusjuures kumbki neist pole viimase, kolmanda kursuse õpilane.

Martin Mäemees tõdes eile esimesi kive paika seades, et pole päris kindel, kas nad oma töö õigeks ajaks valmis saavad. «Minu isiklik arvamus on, et aega võiks natuke rohkem olla,» lausus ta.

Mäemees loodab võistlusel kolme parema hulka tulla, kuigi see on kindlasti raske. «Aga kui ise usud, siis on see võimalik,» lisas noormees.

Mõõduvõtu keerulisem osa ootab asjaosaliste endi sõnul ees täna, mil tuleb seinale soojustus paigaldada. Nagu selgitas Rein Kalda, ei tohi selle käigus eksida, sest ümbertegemiseks ei jätku aega.

Õpetaja auks

Jüri Sammul, kelle nime «Jõulukellu» võistlus kannab, oli Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpetaja. Ta alustas seal tööd 1996. aastal õppemeistrina ning jätkas hiljem osakonna juhina.

Müürseppade kutsevõistluse käimalükkamises 2005. aastal oli Jüri Sammulil väga tähtis roll. Ta osales võistlusülesande koostamises, pidas läbirääkimisi Soome esindajatega, töötas välja võistlejate hindamise juhendi ning koolitas Viljandi kutsekeskkooli võistlejaid.

Tööst vabal ajal mängis Jüri Sammul malet: ta oli mitmekordne Viljandi meister ja aastaid Viljandi maleseltsi juhatuse esimees. Jüri Sammul lahkus meie hulgast 10. juulil 2008.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles