Suure-Jaani fotograafi saatis Peterburis edu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriauhinna pälvinud foto «Kolm õde» on üles võetud Tallinnas Rotermanni kvartalis.
Eriauhinna pälvinud foto «Kolm õde» on üles võetud Tallinnas Rotermanni kvartalis. Foto: Jaanus Siim

Suure-Jaani fotograaf Jaanus Siim pälvis terava pilgu ja meisterlikkuse eest eriauhinna Peterburis korraldatud näitusel «Fotograafia ja aeg».

Oma loomingut oli sellele saatnud rohkem kui 450 autorit Venemaalt, Valgevenest, Eestist, Lätist, Leedust ja Iisraelist. Žürii valis välja 45 täiskasvanud ja 18 noore, alla 17-aastase autori tööd, kokku sadakond mustvalget fotot.

«Mulle oli auhinna pälvimine rõõmus üllatus,» lausus Siim. «Juba see, et minu tööd auväärsele näitusele välja valiti, oli suur saavutus.»

Tema fotodest läks näitusele kolm: «Trummar», «Dirigent» ja «Kolm õde». Näituse bukletti ehib neist viimati mainitu. Eestist jõudsid näitusele veel narvalanna Irina Kivimäe  ning noorte arvestuses tema õpilaste Irina Dunaeva ja Maria Moškova tööd.

Tuntud fotograafile Boriss Mihalevkinile (1930—2011) pühendatud näitust korraldavad heategevusfond Tvortšestvo, fotokool-stuudio Smena ning Peterburi ja Leningradi oblasti fotoajakirjanike liidu osakond.

Näitust saab vaadata Peterburis vene rahvusraamatukogus 30. detsembrini. Jaanus Siim osaleb näitusel koos Narva fotoklubiga, mille auliige ta on.

Fotograafiat on Jaanus Siim õppinud omal käel ja 15 aastat sellega süvitsi tegelnud. Sama kaua on ta olnud ka Suure-Jaani muusikafestivali fotograaf.

Igapäevast leiba teenib Siim Viljandi Stokkeri tööriistakeskuses müügimehena, kuid ta on vahel ka ainult piltide tegemisest elatunud. Käesoleva aasta jooksul on ta õpetaja rollis andnud meistriklasse Ida-Virumaa integratsiooniprojektis «Kunstilised nädalavahetused. Loominguline dessant».

Jaanus Siim on Viljandi fotoklubi asutajaliige ja algusaegadel oli ka selle eestvedaja. Viimastel aastatel on ta rohkem olnud seotud Narva fotoklubiga. Selle fotofestivalile «Narva sügis» kutsuti teda koos viljandlastega esimest korda rohkem kui tosin aastat tagasi. «Vastuvõtt oli ääretult soe ja südamlik, tutvusin paljude inimestega ja sealse fotoklubi presidendist Valeri Boltušinist sai minu parim sõber,» rääkis fotograaf.

Tänavu septembris peeti juba 18. «Narva sügis» ja ta sai seal parima töö eest tunnustuse.

Narva kaudu on Siim jõudnud Venemaa kontaktideni. «Minu jaoks on Peterburi oluline linn — on ju seal läbi aegade hariduse pälvinud Eesti tuntud kultuuritegelased,» selgitas Siim.

Ta püüab fotograafias hoiduda oma sõnul rohkem kunstilisele poolele ja võimalust mööda vältida kommertslikku lähenemist. «Öeldakse, et suurim õnn on see, kui töö ja hobi ühtivad. Hiljuti kuulsin ka ütlust, et ära kunagi püüa teenida raha sellega, mida tõeliselt armastad. Minu meelest on mõlemas lauses oma tõde,» rääkis Siim.

Piltnikuna pakub talle suurimat huvi muusikute portreteerimine ning see on seotud ka tema rolliga Suure-Jaani muusikafestivali jäädvustamisel. «Üldse meeldib mulle inimesi portreteerida loomulikus keskkonnas. Samuti armastan inimesi otsida linnamaastikest,» selgitas fotograaf.

Auhinna pälvinud «Kolm õde» on jäädvustatud Tallinnas Rotermanni kvartalis.  «See on klassikaline linnamaastiku foto, millele kolm tüdrukut lisavad vaid vürtsi. Nad ei ole kindlasti tähelepanu keskmes, nagu pealkirjast võib esialgu välja lugeda. Pealkirja otsides osutusid nad aga inspiratsiooniallikaks. Tähtsam on kolm hoonet, kolmene aknagrupp,» selgitas fotograaf. «Silma jäi ennekõike maastik ja kaadrit paika seades märkasin lähenemas kolme tütarlast. Saatuse tahtel liikusid nad vajalikku kohta ning ma peatasin sellel hetkel aja sekundi murdosaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles