Eesti lapsed käisid oma lauludega Euroopas

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtus, et Ain Aganal tuli kitarri asemel viiul kätte haarata.
Juhtus, et Ain Aganal tuli kitarri asemel viiul kätte haarata. Foto: Marge Loik

Viljandi muusikapedagoogid Marge Loik ja Ain Agan olid Tartu laululastega nädala Brüsselis ja Pariisis ning said sellest indu Viljandi õppuritega midagi sama toredat ette võtta.

Idee levitada uuemaid eesti lastelaule välismaal elavate eestlaste seas sündis Tartu laste laulustuudio Külliki Lauluaed juhatajal Külliki Levinil paar aastat tagasi.  Konkreetsema vormi võttis see tänu Pariisist tulnud telefonikõnele.

Helistaja oli laulja Lembe Lokk, kes tegeleb eesti kooliga Pariisis. Koostöös tuli mõte haarata kaasa suurem eestlastest kogukond. Kõnealusel laulureisil oli lapsi Luksemburgist, Belgiast, Prantsusmaalt ja Eestist — kokku ligi 90 noort lauljat.

Tartlased laulsid viljandlaste saatel

Eestist osales 21 Tartu lauljat koos lauluõpetaja Külliki Leviniga ning viljandlastest saateansambel koosseisus Marge Loik (klaver), Ain Agan (kitarr) ja Peep Pihlak (basskitarr, saksofon).

Kahel kontserdil Eesti Brüsseli esinduses ja ühel Pariisi saatkonnas esitati Tormi Kevvai, Peep Pihlaku ja Külliki Levini uuemaid lastelaule ning natuke lugusid laiast maailmast. Kontsertidele eelnes palju ühist rõõmsat musitseerimist.

Marge Loik ütles, et talle pakkus reis erilist rõõmu.

«Sellest on tubli kakskümmend aastat, kui ma Viljandi linnakapellis mängides hakkasin koos kultuurikolledži tudengitega õppima prantsuse keelt. Sellest sai armastus, mis ei ole mind jätnud seniajani.»

Vaid Kristjan Randalu võiks esineda

Brüsselis võõrustas eestlasi ja tutvustas värvikalt sealset tööd meie eurosaadik Indrek Tarand. Pariisis vaadati loomulikult ära nii Eiffeli torn, Jumalaema kirik kui ka teised kuulsad paigad.

Marge Loik rääkis käigust džässiklubisse Le Duc des Lombards, kuhu tal Ain Aganaga õnnestus imekombel pääsmed saada. Tavaliselt tuleb sinna kitsukesse, vaid poolsada inimest mahutavasse saali kohad juba varakult broneerida. Mis puutub klubis kõlava muusika tasemesse, siis meenutas Marge Loik Ain Agana ütlust: «Kristjan Randalu ehk saaks seal eestlastest kunagi mängida, ei keegi teine.»

Uued plaanid on juba teoks saamas, neisse on haaratud nii Viljandi muusikakooli kui kultuuriakadeemia õppurid. Praegu on taas Eestis käimas ülienergiline Pariisi eestlanna Ene Rämmeld, kes agaralt kõiges kaasa lööb. Ta ei hoidnud Lauluaia lastest rääkides kiidusõnu kokku.

«Ei taha halvasti öelda, aga kuulasin just mõni päev tagasi väga tuntud lastekoori, Külliki Lauluaia lapsed on neist pea­jagu üle. Nad laulavad siiralt ja suure lustiga, nende liikumine on nii vahva!»

Kultuuriakadeemia õppejõududena töötavad Ain Agan ja Marge Loik on seotud ettevõtmistega, mis ühendavad nii akadeemia, Viljandi muusikakooli kui gümnaasiumi õppureid. Praegu valmistatakse ühiselt ette kava Pärnu festivali «Muusikamoos» tellimusel, salvestamisele tulevad ka uued plaadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles