Sigaretist loobumiseks läheb tarvis tugevat tahtejõudu ja motivatsiooni

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteekides müüdavad suitsetamisvastased tooted ilma inimese pingutuseta suitsust loobuma ei pane.
Apteekides müüdavad suitsetamisvastased tooted ilma inimese pingutuseta suitsust loobuma ei pane. Foto: Toomas Huik / Postimees

Viljandi arstid ja proviisorid on ühel nõul selles, et apteekides müügil olevatest nikotiinisisaldusega närimiskummidest, plaastritest ja tablettidest suitsetamissõltuvuse vastu võitlemiseks ei piisa, kõige tähtsam on ikka tahta oma pahest vabaneda.

Eestis on umbes 355 000 igapäevasuitsetajat ning igal aastal sureb tubakatarbimisest tingitud haigustesse 3000 inimest. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel on tubakas seotud vähemalt 25 haiguse tekkega ning suitsetamine on maailmas tapja number üks.

Viljandi haigla psühhiaatriakliiniku ülemõde Mirjam Arus, kes aastaid suitsetamist maha jätta soovijaid nõustas, nentis, et sigarettidest loobumine sõltub suuresti tahtejõust. «Sa pead ise väga tahtma suitsetamisest lahti saada. See on paraku raske ja sellepärast on paljud ka alla vandunud,» rääkis ta.

Arus möönis, et suitsetamist aitavad maha jätta ka nikotiini sisaldavad närimiskummid ja plaastrid. «Aga see ei ole nii, et sa paned plaastri peale ning ongi korras. Sa pead tahtma end ohverdada. Kindlasti tuleb sul suitsuisu, aga sa pead vastu pidama.»

Sääraseid närimiskumme ja plaastreid müüakse Aruse sõnul kõikides apteekides. «Osa nätse sisaldab kaks ja osa neli milligrammi nikotiini. Plaastrites on nikotiini kas 10, 15 või 25 milligrammi,» kõneles ta.

See, kui suure nikotiinisisaldusega närimiskummi või plaastrit kellelgi tarvis on, sõltub Aruse jutu järgi päevas suitsetatavate sigarettide hulgast. «Näiteks kui päevas suitsetatakse alla 25 sigareti, sobib kaks milligrammi nikotiini sisaldav näts, kui aga üle 25 sigareti, siis neljamilligrammise nikotiinisisaldusega. Plaastrite puhul kehtib reegel: iga kümne sigareti kohta viis milligrammi nikotiini.»

Üle 24 närimiskummi päevas Arus siiski nätsutada ei soovita, sest sel juhul võivad avalduda kõrvaltoimed, näiteks suu kipitus, luksumine ja suurest närimisest tingitud lõualuu valulikkus.

Nikotiinivastane plaaster pannakse nahale 16 tunniks.

«See, kui inimene närib nätsu või kasutab plaastrit, ei tähenda aga, et ta peab suitsetamise kohe maha jätma. Ta võib hakata sel moel lihtsalt sigarettide arvu vaikselt vähendama ning end nikotiinist võõrutama,» lausus Arus.

Lähevad hästi kaubaks

Viljandi Mulgi Marketis asuva Mulgi apteegi proviisor Reet Jürisson ütles, et nemad müüvad nii nikotiinisisaldusega närimiskummi kui plaastreid. «Praegu lähevad need väga hästi kaubaks, sest neil on soodsam hind.»

Lisaks nätsudele ja plaastritele on selles apteegis saada ka väiksema toimeainega imemistablette.

Portaali raviminfo.ee järgi maksab Nicorette Freshfruiti kahemilligrammise nikotiinisisaldusega närimiskumm Mulgi apteegis 5.35 eurot. Sama hinnaga on müügil ka neljamilligrammise nikotiinisisaldusega närimiskumm. Nicorette Invisipatch 10-, 15- ja 25-milligrammise nikotiinisisaldusega plaastrid maksavad 13.35 eurot.

«Kui inimesed poodi tulevad, siis ega nad eriti meilt nõu küsi, millist närimiskummi või plaastrit valida. Nad on viimasel ajal väga teadlikuks muutunud. Eks nad ole internetist sel teemal palju lugenud,» rääkis Jürisson ning lisas: «Ega plaastrist, nätsust või tabletist üksi aita, peab olema ka motivatsiooni suitsetamine maha jätta.»

Nii 1,5- kui 4-milligrammise nikotiinisisaldusega imemistabletid NiQuitin maksavad Mulgi apteegis 7.29 eurot.

Küsijale antakse nõu

Centrumi apteegi proviisor Raja Kiidli nentis, et selles apteegis nikotiiniplaastreid kuigi palju ei osteta ja kõige rohkem on inimesed proovinud suitsetamisvastast närimiskummi.

«Tabletid tulid ka müüki, aga neid pole me veel müünud,» sõnas Kiidli.

Ka tema on täheldanud, et kliendid ei vaja nikotiinisisaldusega närimiskummi või plaastrite valimisel apteekrite nõu, vaid on internetist vajaliku informatsiooni kätte saanud. Kui aga keegi peaks nõu küsima, uuritakse talt kõigepealt, kui palju ta suitsetab. «Plaastrikuur on individuaalne ning algul tuleb alustada tugevama toimega plaastrist ja järk-järgult liikuda nõrgema toime suunas,» selgitas Kiidli.

Raviminfo.ee järgi maksab Nicorette Freshfruiti kahemilligrammise nikotiinisisaldusega närimiskumm Centrumi Apotheka apteegis 6.33 eurot. Sama palju maksab ka neljamilligrammise nikotiinisisaldusega närimiskumm. Nicorette Invisipatchi 15- ja 25-milligrammise nikotiinisisaldusega plaastrid maksavad 15.73 eurot. 1,5-milligrammise nikotiinisisaldusega imemistablettide NiQuitin Mini hind on 7.27 eurot.

Suitsetamisest loobumise teema lõpetuseks nentis psühhiaatriakliiniku ülemõde Mirjam Arus: «Inimene, kes tahab suitsetamist maha jätta, peab leidma endale asendustegevusi, näiteks rohkem liikuma või sporti tegema — siis suudab ta oma mõnusa rituaali unustada.»

Kuidas kasutada ravimnärimiskummi?

Ravimnärimiskummi nätsutatakse, et sellest vabaneks nikotiini. Seejärel tuleks teha paus, et vabanenud nikotiin saaks imenduda läbi põse limaskesta.

Süljega allaneelatud nikotiin ei ole kasulik ning võib ärritada neelu ja põhjustada luksumist. Targem on närimiskummi nätsutada aeglaselt, kuni maitse muutub tugevaks, seejärel nätsutamine katkestada ning paigutada närimiskumm igeme ja põse sisekülje vahele.

Kui maitse suust kaob, tuleks närimiskummi nätsutada niikaua, kuni maitse muutub taas tugevaks, seejärel katkestada nätsutamine uuesti. Kui maitse kaob täielikult, võib närimiskummi prügikasti visata.

Korraga tuleks nätsutada ainult ühte padjakest ning päevas kulub tavaliselt 8—12 padjakest.

Kuidas kasutada plaastrit?

Plaaster kinnitatakse tervele, puhtale ja karvadeta nahale, näiteks puusale, õlavarrele või rindkerele hommikul ja eemaldatakse magama minnes. Kaks päeva järjest ei tohi plaastrit samasse piirkonda kleepida.

Ravi pikkus on individuaalne. Üldiselt ei ole plaastrit soovitatav kasutada üle kuu ning sellega samal ajal suitsetada ei tohi. Vastasel korral võib organismi sattuda liiga suure annus nikotiini.

Pärast kasutamist tuleb plaaster hoolikalt hävitada.

Kuidas kasutada imemistabletti?

Imemistablett on mõeldud oromukosaalseks kasutamiseks, mis tähendab, et tabletis sisalduv nikotiin vabaneb aeglaselt suus ning imendub siis vereringesse.

Tablett tuleks panna suhu ja liigutada seda seal ühelt küljelt teisele, kuni see on täielikult lagunenud. Selleks võib kuluda ligikaudu kümme minutit. Tabletti ei tohi närida ega tervelt alla neelata.

Ööpäevas ei tohi tarvitada rohkem kui 15 tabletti.

See, millist nikotiinisisaldusega imemistabletti valida, sõltub sellest, kas inimene tahab lõpetada suitsetamist järsult või vähendada seda enne täielikku loobumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles