Advendiaeg toob kirikutesse esinejaid lähedalt ja kaugelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolidel on väljakujunenud tava käia jõulukuul üheskoos kirikus. Paalalinna kool, muusikakool ja kultuuriakadeemia on valinud oma jõulukirikuks Pauluse kiriku.
Koolidel on väljakujunenud tava käia jõulukuul üheskoos kirikus. Paalalinna kool, muusikakool ja kultuuriakadeemia on valinud oma jõulukirikuks Pauluse kiriku. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta viimasel kuul jätkub kirikutesse esinejaid iga advendiküünla süütamise juurde pühade lõpuni välja.

Laupäeval süüdati linna jõulukuusel esimene advendiküünal. Küünlasüütamine on ammune traditsioon, millele järgneb tavapäraselt kontsert Jaani kirikus, kus esinejaiks on oma linna koorid, solistid ja ansamblid. Tänavuse advendiaja avasid Paalalinna kooli laululapsed, Pauluse koguduse segakoor, Viljandimaa slaavi kultuuri ühingu ansambel Vesna, muusikakooli õpetajad ja Jaani koguduse naisansambel Iris.

Reedel esineb Linnakapell ning laupäeval laulavad Sakala meeskoor ja poistekoor Mulgipoisid.

15. detsembril esineb Tartu ülikooli kammerkoor ning 22. detsembril Viljandimaa kammerkoor, neidudekoor Argentum Vox ja Leelo. Esinejad ja kirik pakuvad laupäevaseid kontserte kuulajaile tasuta.

Piletiga pääseb 16. detsembril Mareks Lobe ja organist Piret Aidulo kontserdile «Valgus Inimese sees» ja 20. detsembril kontserdile «Püha öö», kus Eesti rahvusmeeskoor esitab gregooriuse jõulumuusikat. 26. detsembril annavad Birgit Õigemeel ja Mihkel Mattisen kontserdi «Jõulud südames». Birgit Õigemeel on jõulukontserte andnud juba aastaid, kuid enamasti väga suure koosseisuga. Seekord on teisiti, laval on vaid laulja ja klaver.

Pühadeaegset muusikarõõmu pakuvad ka jumalateenistused. Johhannesepäeva missal, mil tähistatakse Jaani kiriku ja koguduse 540. aastapäeva, tuleb jutlustama peapiiskop Andres Põder ja musitseerivad organist Kalev Rajangu ning Viljandimaa kammerkoor Toomas Volli ja Kadi Ritsingu juhendamisel.

Ka Viljandi Pauluse kirik pakub jumalateenistustele lisaks jõuluaega sobivaid kontserte. Reedel, 14. detsembril annab kultuuriakadeemia muusikaosakond advendikontserdi ning järgmisel päeval esinevad muusikakooli õpilased ja õpetajad, solistid ja orkestrid ning nendega koos ka Liisi Koikson.

Huvikooli kitarriring sõrmitseb pühakojas pille teisipäeval, 18. detsembril. Juba järgmisel õhtul loovad meeleolu Annely Peebo ja Dave Benton, kes tänavu esimest korda lavapartneritena publiku ette astuvad. Nendega koos esineb ka ETV lastekoor Lii Leitmaa juhatusel.

Neljapäeval, 20. detsembril esinevad viljandlastele Maria Listra ja Jassi Zahharov. Kontsert «Jõuluöö tähed» on häälte sümbioos, mida saadab klaveril Margus Kappel.

Koit Toome, Liis Lemsalu ja WAF-koor esinevad Pauluse kirikus 23. detsembril. Erikülalisena astub kontserdil «Jõuluootus» üles ka Koidu 4-aastane tütar Rebecca.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles