Häkker halvas raamatukogu internetilehe

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina vabastamist nõudev loosung oli veebilehel üleval eile hilishommikuni, mil see suleti.
Palestiina vabastamist nõudev loosung oli veebilehel üleval eile hilishommikuni, mil see suleti. Foto: Ekraanitõmmis

«Jõest mereni — Palestiina saab vabaks!» teatas üleeile õhtul ja eile hommikul Viljandi raamatukogu kodulehele ilmunud ingliskeelne tekst.

Teksti põhjal otsustades Alžeeria moslemite hulka kuuluv häkker oli vallutanud veebiaadressi www.raamatukogu.viljandi.ee. Hüüdlausele oli lisatud pilt Palestiina lipust ning selle ees käega võidumärki näitavast poisist. Lehekülg suleti ajutiselt eile kella 11 paiku ning õhtul võis kõnealuselt aadressilt leida teate tehnilisest probleemist ja raamatukogu kontaktandmed.

Info püütakse kiiresti üles seada

Eile andis otsingumootor Google märksõnu «Viljandi raamatukogu» kasutades teiseks vasteks Ungari päritolu saidi, mis nägi välja samasugune nagu Viljandi raamatukogu leht enne sulgemist. Seega tegutses kõnealune häkker mitmes riigis korraga.

Viljandi linnaraamatukogu juhataja Reet Lubi ütles, et asutuse kollektiiv sai häkkeri teost teada eile hommikul. E-posti vaadates selgus, et raamatukogu kodulehele pääseda üritanud inimesed olid selle vallutamisest juba pühapäeval kella 23 paiku märku andnud.

«Teavitasime vajalikke instantse ning praegu juhtunut uuritakse,» rääkis Lubi eile päeval ning täpsustas, et kodulehe vallutamisest informeeriti riigi infosüsteemi ametit (RIA). «Püüame lugejatele vajaliku info võimalikult kiiresti uuesti üles saada.»

Reet Lubi ütlemist mööda ei mõjutanud häkkeri tegevus raamatukogu arvutiprogrammi, sest see pole asutuse kodulehega seotud. «Turvalisus ja ligipääs sellele on tagatud,» kinnitas ta.

Juhataja rääkis, et üks raamatukoguhoidja hooldab oma tööülesannete kõrvalt Viljandi kodulehte ja tema oli ka see, kes raamatukogu kodulehe eile hilishommikul ajutiselt sulges.

RIA infoturbeekspert Toomas Lepik ütles, et välismaised muukijad on väiksema asulaga seotud kodulehti ka varem rünnanud ning esmasel vaatlusel tundub juhtum üsna tavapärane.

«See, et mõni koduleht näotustatakse, on kahjuks tavapärane nii Eestis kui mujal maailmas. Maailmas juhtub seda iga päev, Eestis meie teada umbes korra nädalas,» rääkis Lepik. «Parimal juhul jätab häkker maha oma visiitkaardi ehk näotustab lehe avalikult. Halvemal juhul jäetakse maha hoopis koodijupp, mis aitab kaasa veebilehel käinud arvutite nakatamisele.»

Tarkvara tuleb regulaarselt uuendada

Lepiku vaatlust mööda tegi intsidendi võimalikuks see, et kodulehe sisu haldamise süsteem oli tõenäoliselt uuendamata. «Kindlasti on sellest juhtumist võimalik õppida. Veebilehe omanik peaks tarkvara veebikülje serveris regulaarselt uuendama ja haldamiseks tuleb kasutada tugevaid paroole. Kasutada võiks logihaldust ning muid kaitsemeetmeid, et niisugune olukord ei korduks,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles