Kahjureid pole mujal leitud

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaltöötajate sõnul on Euroopa toiduabi toimetulekuraskustega inimestele suureks toeks. Seepärast loodab Viljandi linnavalitsus riknenud neljaviljahelveste asemele saada uued.
Sotsiaaltöötajate sõnul on Euroopa toiduabi toimetulekuraskustega inimestele suureks toeks. Seepärast loodab Viljandi linnavalitsus riknenud neljaviljahelveste asemele saada uued. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Samasuguseid putukaid, nagu leiti puudust kannatavatele viljandlastele jagamiseks mõeldud toiduabist, pole teistes omavalitsustes avastatud.

Kõigi asjasse puutuvate organisatsioonide kohalikud esindajad kinnitasid eile, et Viljandis Euroopa toiduabi rikkunud kahjurid pole mujal hävitustööd teinud. Punase Risti Viljandimaa seltsi sekretäri Merit Laane sõnul palus ta kohe pärast Viljandi juhtumi ilmsikstulekut kõigil, kes on seltsi vahendusel toiduabi saanud, oma varud kriitilise pilguga üle vaadata. «Seni pole meie teada keegi midagi avastanud,» lausus ta.

Sama kinnitati veterinaar- ja toiduameti Viljandimaa veterinaarkeskusest.

Merit Laane arvates on tagantjärele peaaegu võimatu kindlaks teha, kust aidalamesklase valmikud Viljandi linnavalitsuse käsutuses olevatesse neljaviljahelveste pakkidesse siginesid, sest selleks on palju võimalusi.

Ta ütles, et kuivaineid tarninud aktsiaselts Tartu Mill oli lasknud helbeid nõuetekohaselt kontrollida ning saanud seda tõendavad sertifikaadid. Teisalt polevat põhjust ka linnavalitsust süüdistada, sest toiduainete pakke hoiti Männimäel endises kutsekooli hoones igati korralikus ja puhtas ruumis.

«Minu meelest oleks mõistlik süüdlase otsimine lõpetada ja nentida fakti, et nii lihtsalt juhtus. Linnavalitsus on minu hinnangul tegutsenud kõige parema äranägemise järgi ega ole midagi valesti teinud,» rõhutas Laan.

Linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Livia Kask märkis, et kuuldavasti ollakse viimasel ajal samalaadse nuhtlusega hädas paljudes kodudes. «Väidetavalt on putukaid ja ussikesi avastatud ka poest pärit teraviljatoodetest. Võib-olla ongi praegu kahjurite leviku kõrgaeg ja see tähendab, et nende eest pole keegi täiesti kaitstud,» arutles ta.

Samas möönis Kask, et talle ei mahu pähe, kuidas ikkagi aidalamesklased toiduabi rikkuma pääsesid, kui see oli õhukindlalt suletud kilepakkides.

Ehkki linnavalitsus ei ole toiduabi tellija, vaid üksnes aitab Punasel Ristil seda laiali jagada, avaldas sotsiaalameti juhataja lootust, et putukate tõttu hävitamisele kuuluv, umbes tonnine neljaviljahelveste kogus õnnestub uuega asendada. «Inimesed, kes peavad kuus 76 euroga toime tulema, on sellise abi eest väga tänulikud, mistõttu oleks armas, kui saaksime neile ikkagi raskel talvisel ajal mõne paki pihku pista.»

Punasest Ristist ei osatud eile veel öelda, kas ja kuidas riknenud toidukogus asendatakse, kuid kinnitati, et selle nimel tegutsetakse.

Eesti vallad ja linnad on toimetulekuraskustega inimestele Euroopa abina tulevaid teraviljatooteid jaganud juba aastaid. Punase Risti ning põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti vahendusel on seni toiduabiks pakutud toiduõli, makarone ja jahu, aga ka mitmesuguseid helbeid.

ARVAMUS

MERIT LAAN,
Viljandimaa Punase Risti sekretär

Punane Rist ei näe põhjust kellelegi näpuga näidata. Viljandi linnavalitsuse sotsiaalamet pole midagi valesti teinud. See oli lihtsalt halbade asjaolude kokkulangemine, millest ei juhtunud õnneks midagi hullu. Minu teada keegi putukatega helbeid koju ei viinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles