Tantsukooli juht pälvis Sinilinnu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hurma Kinnas-Naaritsa sõnul tahab tema tantsukool lastele anda sellise pagasi, et nood saaksid hakkama igas stiilis tantsuga.
Hurma Kinnas-Naaritsa sõnul tahab tema tantsukool lastele anda sellise pagasi, et nood saaksid hakkama igas stiilis tantsuga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna astuvad Toompea lossi uksest sisse silmapaistvad inimesed, kes pälvivad UNICEF-i Sinilinnu aastapreemia. Kutsutute hulgas on Viljandimaa tantsu- ja moekooli Face juht Hurma Kinnas-Naarits.

UNICEF-i Eesti esindaja Toomas Palu selgitust mööda ei ole Sinilind rahaline auhind, vaid tunnustus laste heaks tehtu eest.

«Sinisel sametpõhjal hõbe-valge-sinise tikandiga pilt on tänu neile inimestele või ettevõtetele, kes on Eesti laste heaks andnud oma parima,» sõnas Toomas Palu. «Nad on olnud lastele eeskujuks, aidanud kaasa nende arengule, turvalisusele ja tervisele ning teinud laste ja noortega ennetustööd.»

Kõik autasustatud kantakse UNICEF-i auraamatusse.

Tantsukool on laienenud maale

Hurma Kinnas-Naaritsa kandidatuuri seadis autasu saamiseks üles Viljandi linnavalitsus. Põhjenduses tõsteti esile seda, et Kinnas-Naarits rajas 2001. aastal Viljandisse tantsu- ja moekooli Face, mille tegevus on laienenud maakonna väiksematesse kohtadesse Abja-Paluojale ja Kolga-Jaani.

Face’i rühmad tegutsevad praegu juba teisteski Eesti piirkondades: Põltsamaal, Kilingi-Nõmmes ja Keila vallas.

«Mõned Hurma Kinnas-Naaritsa kooli lõpetajad on ise tantsuõpetajad või koreograafid,» seisab soovituskirjas. «Face on alati meeleldi nõus esinema Viljandi linna ja teiste omavalitsuste üritustel. Nende esitatud keskaegsete riiete demonstratsioon on jõudnud ka Hansa Liidu auväärsete liikmete ette.»

Esitajate sõnul rõhutab Hurma Kinnas-Naarits oma koolis harmoonilist arengut, esteetikat, liikuva eluviisi tähtsust, meeskonnatööd ja loovat mõtlemist.

Rühmades on paarsada last

Hurma Kinnas-Naarits tänasel tunnustusüritusel kahjuks osaleda ei saa, sest ta viibib parasjagu Soomes. Tunnustuse pälvinu palus edasi öelda tänusõnad kõigile, kes teda selle auhinna vääriliseks pidasid. «See tuli mulle ootamatult,» lausus ta.

Kinnas-Naarits luges kokku, et ta tegutseb 14 rühmaga, kus osaleb umbes 170 last. «Siia ei ole arvatud Keila vallas tegutsevad rühmad, millega tegeleb minu tütar,» lisas ta.

Mõistagi ei jõua Hurma Kinnas-Naarits kõiki neid truppe ise treenida. Teda aitavad selle juures Viljandi kultuuriakadeemia tudengid, kes saavad nii oma eriala harjutada.

«Väiksematesse kohtadesse laienema ajendas mind see, et Viljandi rühmades tantsis palju lapsi, kes käisid maalt,» kõneles tantsukooli juht. «Aastate jooksul on neil tundides osalemine muutunud järjest raskemaks — paarikümne kilomeetri kauguselt trennis käia on kallis ja aeganõudev, liiati kui bussid ei sõida täpselt nii, nagu lastel vaja.»

Koos valdadega leiti lahendus, et kui lapsed ei saa tulla suuremasse keskusesse, läheb tantsukool nende juurde koju. Hurma Kinnas-Naaritsa sõnul oleks vastasel juhul pidanud paljud lapsed hobist loobuma.

«Meie eesmärk on anda lastele selline pagas, et nad saaksid hakkama iga tantsuga, olgu see siis hiphop, show-tants, estraad või keskaegsete tantsude kava,» kõneles Sinilinnu laureaat.

Face jagab liikumisrõõmu lastele alates neljandast eluaastast ning soovijad võivad seal treenida gümnaasiumi lõpuni või kauemgi. Tänavu sügisel hakkas tantsukool uue asjana pakkuma Viljandi Sakala keskuses tervisevõimlemise tunde, mis sobivad eriti keskealistele ja pensionäridele.

UNICEF jagas Sinilinnu-nimelist aastapreemiat 11. korda. Tänavu pälvis selle kümme silmapaistvat isikut, ettevõtet või organisatsiooni. Välja anti ka kolm UNICEF-i hõbedast tänumedalit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles