Haruldane kaitseala

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Haav / Sakala

Vanas Roomas imetleti kassi kui haruldust. Teda võisid endale lubada vaid patriitsid ja väga rikkad kaupmehed. Kassikujutisi raiuti kivisse, stantsiti müntidele ja maaliti vaasidele. Rooma väljakud said ajapikku sadade kasside meelispaigaks. Ja nood on seal tänase päevani.

Ärge usaldage klantspiltidega suveniirkalendreid, mille pildistamise tarvis on salongisoenguga uimasevõitu kodukassid ühe või teise vaatamisväärsuse juurde sokutatud. Rooma pesuehtne tänavakass on midagi muud: sajandite jooksul võitluses karastunud ning sugupuuga, mis ulatub tagasi imperaatorite aega.

Keset Roomat on unikaalne kasside pühapaik Torre Argentina väljak. Sellel antiikseid marmorsambaid täis taraga piiratud alal tunnevad need loomad end suurepäraselt. Nad on korralikult vaktsineeritud ja steriliseeritud ning nende eest hoolitsetakse hästi. Üks must karvane kiisu sätib end sisse valgel uhkete nikerdustega marmorpostamendil, mis kunagi kandis ehk mõnda roomlaste rohketest jumalatest. Ta puhastab end põhjalikult ja keerab siis rahumeeli kerra, kahtlemata hetkekski, et kõik on täpselt nii, nagu peab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles