Salapärane õhtuetendus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Haav / Sakala

Kuldnokaparvede õhtune ballett Rooma kohal on üks haruldasemaid ja imetabasemaid vaatepilte, mida olen kunagi näinud. Vahel sügis- ja talveõhtuti otsustavad need linnud millegipärast koguneda parvedesse ning anda uskumatu etenduse.

Tuhanded kuldnokad käituvad nagu üks elusolend. Parve manöövrid on filigraansed ja pisimate detailideni sünkroonsed. Õhus moodustuvad ettearvamatud kujundid. Jääb mõistatuseks, kuidas suudavad linnud säilitada koordinatsiooni ja mängeldes parve struktuuri muuta? Neid võib olla paarsada, aga vahel ka 100 000.

Seda haruldast nähtust on uurinud nii füüsikud, bioloogid kui majandusteadlased. Teadlaste arvates on kuldnokkade käitumine keerukam, kui arvata võib, ent põhimõte tuletada ühe indiviidi käitumisest koosluse kollektiivse toimimise mudel ühendab linde ja inimesi käsitlevaid uuringuid.

Kuldnokaparvede loogika tabamiseks on üles pandud sadu kaameraid ja välja töötatud keerulisi algoritme, linnud aga ei lase end kõigest sellest segada, vaid jätkavad oma taevast tantsu nii, nagu sajad sugupõlved enne neid seda on teinud.

Vana-Roomas usuti, et need parved vahendavad jumalate kõnet ning augurid ennustasid selle põhjal tulevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles