Rahvahulk võttis omakasupüüdliku ja valeliku poliitika sihikule

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi laupäeva pärastlõuna oli sombune ja jahe, meelitas pikett plakatite alla igas vanuses protestijaid.
Kuigi laupäeva pärastlõuna oli sombune ja jahe, meelitas pikett plakatite alla igas vanuses protestijaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nagu pealinnas, kogunes nädalavahetusel ka Viljandi südalinnas rahvahulk, kes andis sõnades turmtuld nii riigi kui kohalike poliitikute pihta.

End Sakala Kärajateks tituleerinud seltsing kutsus eelmisel nädalal suhtlusvõrgustiku Facebook kaudu ühiskondlikult mõtlevaid viljandlasi üles näitama rahulolematust Eesti võimupoliitikute seas lokkava valelikkuse ja korruptsiooniga ning kogunema laupäeval Rubiini platsile kõnekoosolekule. Kui piketi ametlikul algushetkel oli seal poolsada inimest, siis lühikese ajaga pikettijate arv mitmekordistus ning küündis tipphetkel selgelt üle kahesaja.

Üks koosoleku eestvedajaid, muinaslaagrite korraldamisega tuntust kogunud Mati Nuut rõhutas avakõnes, et kohale ei tuldud selleks, et protestida kitsalt rahastamisskandaali keskmes oleva Reformierakonna vastu, vaid avaldada poolehoidu ausale ja läbipaistvale poliitikale.

Rusikas taeva poole

Mati Nuudi sõnul püüavad valitsuse esindajad avalikkusele sisendada veendumust, et Eesti majandus on tõusuteel ning rahaasjad korras, samas pole aga raha õpetajatele ja arstidele kõrgemat palka maksta. Selle põhjal järeldas ta, et meil pole liiga vähe raha, vaid on liiga palju vargaid. See tõdemus ärgitas pikettijaid esimest korda valjuhäälselt reageerima ning saateks vibutas nii mõnigi vihaselt rusikat.

Järgmise poolteise tunni jooksul astus vaheldumisi rahvamuusikutega lavale kümmekond rahulolematut kodanikku, kellest igaühel oli kuulajatele edastada oma sõnum. Nii näiteks kutsus kristlike põhimõtete propageerimise ja abieluvälise seksi vastu võitlemisega avalikku tähelepanu pälvinud Valentine Alvre kõiki eestimaalasi üles olema üksteise vastu lugupidavamad.

Kultuuriakadeemia tudeng Mari Tammar jällegi tänas neid, kes kahe kümnendi eest laulvas revolutsioonis kaasa lõid ning tagasid sellega praegustele noortele võimaluse kasvada demokraatlikus riigis. Seejuures avaldas ta kahetsust, et viimasel ajal on usk Eesti demokraatiasse hakanud murenema, ning soovitas kõigil selle vastu üles astuda. Lisaks ühendas Tammar meeleavaldajad just selleks puhuks loodud regilauluga.

Käremeelse rahvuslasena tuntud Valdo Paddar suunas oma jutu teraviku Viljandi linnavõimu poole, kes ähvardavat kohalikku lauluväljakut ümber ehitama asudes rüvetada aastakümnete eest selle veerele maetud mõisnike hauarahu. Paddari kaelas rippunud plakat aga tuletas meelde, et Eesti poliitikud kingivad Venemaaga piirilepet sõlmides idanaabrile 5,2 protsenti Tartu rahulepinguga Eestile määratud territooriumist, mis on sama suur maatükk kui Saaremaa.

Korraldajad on rahul

Kõnelema oli lubanud tulla riigikogu liige Juku-Kalle Raid, kuid ta ei jõudnud kokkulepitud ajaks pärale.

Muu hulgas meeleavalduse pressiesindajaks olnud Mari Tammar ütles, et korraldajad ei ole veel saanud mahti isekeskis toimunule hinnangut anda, kuid tema kinnitust mööda jäädi piketiga üldjoontes rahule.

«Hea oli tajuda, et meie keskel leidub ohtralt inimesi, kes pole poliitiliste teemade suhtes ükskõiksed ning on valmis oma arvamust valjuhäälselt välja ütlema. Kui arvestada, et Tallinna meeleavaldusel osales tuhatkond inimest, võib väikeses Viljandis kahtsadat piketeerijat pidada väga heaks tulemuseks. Mind isiklikult rõõmustas kõige rohkem see, et osalejaskonda kuulus igas vanuses kodanikke,» sõnas ta.

Et Sakala Kärajad ei soovi ühiskonnas valitsevaid ebakõlasid üksnes sedastada, vaid ka lahendusi pakkuda, kavatsetakse edaspidi Viljandis hakata korraldama avalikke vestlusringe. «Istume neljapäeval kokku ja paneme edaspidised plaanid paika,» lubas Tammar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles