Regionaalminister tutvustab omavalitsusreformi mudeleid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval kell 16 algab Viljandis Sakala keskuses regionaalministri algatatud omavalitsusreformi avalik arutelu.
Neljapäeval kell 16 algab Viljandis Sakala keskuses regionaalministri algatatud omavalitsusreformi avalik arutelu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval kell 16 algab Viljandis Sakala keskuses regionaalministri algatatud omavalitsusreformi avalik arutelu «Tugevate omavalitsuste Eesti — milline tee valida?». Arutelu juhib Viljandi maavanem Lembit Kruuse.


Regionaalministri ja maavanema kutsel on arutellu kaasatud Viljandimaa ja ümbritsevate maakondade omavalitsusjuhid, volikogude liikmed, riigiasutuste juhid ja ettevõtjad ning osalema on oodatud kõik asjast huvitatud kodanikud.

Viljandi maavanem Lembit Kruuse sõnul ei oma inimeste igapäevase leivateenimise mõttes piirid enam mingit tähtsust. «Halduskorralduslike muudatuste peamine vajadus tuleneb inimeste käitumisharjumuste ja vajaduste muutumisest ajas. Üksteise parema mõistmise eelduseks on aga vaja kokku saada, arutleda ja selgitada,» kõneles Kruuse.

Regionaalminister Siim Kiisleri jutu järgi ollakse täna olukorras, kus probleeme Eesti omavalitsuskorralduses tunnistavad kõik osalised ja eksperdid, kuid lahendusi nähakse erinevalt.

Nõnda on minister arutlemiseks välja pakkunud kuus mudelit.

• Minivaldade Eesti, kus säilib tänane olukord.
• Omavalitsusliitude Eesti, kus omavalitsusmaastik ei muutu, kuid osa ülesandeid delegeeritakse maakondlikule avalik-õiguslikult omavalitsusliidule.
• Kahetasandiline Eesti, kus luuakse juurde täiendav maakonnapõhine omavalitsustasand.
• Kihelkondade Eesti, kus omavalitsused ühinevad vähemalt 3000 elanikuga üksusteks ning tekib 70—100 omavalitsust.
• Tõmbekeskuste Eesti, kus liitumised leiavad aset ümber suuremate keskuste ning tekib 30–50 omavalitsust.
• Maakondade Eesti, kus liitumised leiavad aset üldjoontes tänaste maakondade põhiselt.

Kõnealuste mudelite tutvustamiseks ning nende üle mõtete vahetamiseks on juba peetud avalikud arutelud Haapsalus, Rakveres, Paides ja Põlvas. Viljandis on samalaadne arutelu kavas neljapäeval, 15. novembril kella 16—18.30 Sakala keskuses (Tallinna tänav 5).

Siseministeeriumi teatel on Eestis praegu 226 omavalitsust: 33 linna ja 193 valda. Pooltes omavalitsustes elab vähem kui 1800 inimest, 41 vallas ja linnas on elanikke juba alla tuhande. Kõige väiksemas vallas on 97 elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles