Belaruss sõidab Brüsselisse

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Sõrra kaasabil sõidab Belarus Brüsselisse Baltimaade põllumeeste ebavõrdse kohtlemise eest võitlema.
Jaan Sõrra kaasabil sõidab Belarus Brüsselisse Baltimaade põllumeeste ebavõrdse kohtlemise eest võitlema. Foto: Sille Annuk / Postimees

Traktor Belaruss alustab uuel nädalal sõitu Tallinnast Brüsselisse ja peatub ka Viljandis, et juhtida tähelepanu põllumeestele makstavate otsetoetuste ebavõrdsusele.

«See on nagu põllumeeste Balti kett,» iseloomustas Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra Balti riikide põllumajandusorganisatsioonide ühist ettevõtmist «Balti ÜPP traktor».

Aegunud masinapark

Jaan Sõrra jutu kohaselt valiti vana Belaruss aktsiooniks sellepärast, et kuigi põllumehed on viimase kümnendi jooksul tootmisesse palju investeerinud, on siin põllumajanduse põhivara vanade Euroopa Liidu riikidega võrreldes endiselt kehv ja investeerimisvajadus väga suur.

«Ligi pool meie põllumajanduse masinapargist on amortiseerunud,» nentis ta.

Liiklusregistri andmetel on 70 protsenti Eesti traktoritest rohkem kui kümme aastat vanad. «Vana Belaruss sümboliseeribki meie põllumajanduse arenguraskusi ja Balti põllumeeste ebavõrdseid konkurentsitingimusi,» selgitas Sõrra.

Viljandis pakutakse piima

Aktsioonis «Balti ÜPP traktor» kasutatav traktor, mille ametlik mark on MTZ-80, alustab teekonda läbi Eesti, Läti ja Leedu Brüsseli poole 12. novembril kell 12 Tallinnast Vabaduse väljakult. Lätlastele kuuluv traktor peatub kuues Eesti linnas ning suundub siis Lätti.

Viljandisse jõuab traktor esmaspäeval kell 19. See peatub Anttila kõrval parklas, kus peetakse kõnesid, jagatakse infomaterjali, mängib orkester ning jagatakse piima, mis on Eesti põllumajanduse põhitoodang.

«Kui muud näitajad võivad viletsamad olla, siis piimatootmises oleme väljalüpsilt lehma kohta Euroopa Liidus seitsmes,» tõstis Sõrra esile väga head saavutust.

14. novembrist peatub traktor Lätis, Leedus ja Saksamaal Berliinis. Brüsselisse jõuab see 22. novembril. Selleks ajaks on plaanitud ka Balti riikide põllumeeste meeleavaldus. 22. ja 23. novembril on Brüsselis ühenduse valitsusjuhtide kohtumine, kus arutatakse eelarvekava aastateks 2014—2020 ja just see määrabki meie põllumajandustoetused.

«Leiame, et meie põllumajandusorganisatsioonide ülesanne on ebavõrdsete toetuste teema jätkuv selgitamine ja hoidmine avalikkuse teravdatud tähelepanu all. Vaid nii saame oma valitsusele olla eelarveläbirääkimistel kindlaks seljataguseks,» lausus Jaan Sõrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles