Veekogudes valitseb küllus

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänassilma jõgi on üle kallaste ajanud: küla bussipeatuse juures on sild paigast ära ning kuiva jalaga sinna peale ei pääsekski.
Tänassilma jõgi on üle kallaste ajanud: küla bussipeatuse juures on sild paigast ära ning kuiva jalaga sinna peale ei pääsekski. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aastakümnete keskmisega võrreldes loksub jõgedes ja järvedes rohkem vett.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi hüdroloogia osakonna peaspetsialist Ene Randpuu ütles, et kogu selle aasta on veetase olnud keskmisest kõrgem. Nii ka prae-gu.

«Sügis on olnud vihmane: paar kuiva päeva ja jälle järgnevad sajupäevad,» lausus ta. «Viimastel aastatel on sügis üldse vihmane olnud ning novembris ja detsembris on veetase korraks kõrgele tõusnud.»

Samas nentis Randpuu, et praegune veeküllus ei ole midagi erakordset ning samal aastaajal on vett rohkemgi olnud.

Võrtsjärve tase oli eile hommikul 75 sentimeetrit üle Rannu-Jõesuu vaatlusposti nullpunkti. Aastakümnete jooksul on eilse, 7. novembri keskmiseks veetasemeks kujunenud 34 sentimeetrit üle nullpunkti.

Nagu Randpuu ütles, on selle päeva maksimum olnud aga lausa 205 sentimeetrit üle nullpunkti. See juhtus 1928. aastal. Madalaim oli järv sel kuupäeval 1996. aastal: 57 sentimeetrit alla nullpunkti.

Võrtsjärvest toitu ammutav Emajõgi voolas eile hommikul 135 sentimeetrit üle Tartu vaatlusposti nullpunkti, kuigi keskmiseks on kujunenud 68 sentimeetrit.

Sama kuupäeva maksimum on 195 sentimeetrit 1952. aastast ja miinimum —31 sentimeetrit 1939. aastast.

Võrtsjärve ja Emajõe eeskujul ei saa Tänassilma jõe samasugust 7. novembri keskmist seisu arvutada, sest jõe mõõtmises oli enne selle töö taasalustamist 2006. aasta lõpul ligikaudu 45-aastane paus.

Randpuu sõnul oli eile hommikul Tänassilma jõe tasemeks 141 sentimeetrit üle nullpunkti ning vesi tõuseb edasi.

Viimase viie aasta sügisel ja talve hakul oli kõrgeim tase 2009. aasta 5. ja 6. detsembril: 166 sentimeetrit nullpunktist ülevalpool.

AASTA ÄÄRMUSED

Käesoleva aasta jooksul on Võrtsjärve veetase kõikunud 119 ja Emajõe veetase 142 sentimeetri võrra.

• Võrtsjärve miinimum oli 1. jaanuaril 33 sentimeetrit ning maksimum 27. ja 28. aprillil 152 sentimeetrit üle nullpunkti.

• Emajõe miinimum oli 22. septembril 64 sentimeetrit ning maksimum 5.—7. aprillini 206 sentimeetrit üle nullpunkti.

Allikas: Ene Randpuu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles