Polli prügila teelt kadus üks tõke

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Seni tulutult riigi toetust oodanud osaühingu Polli Prügila šansid raha saada kasvasid, sest Karksi vald ning Viljandi, Tartu ja Valga linn astusid selle omanikeringi.


Ehkki keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) on Karksi valda Ainjasse prügila rajamiseks raha taotletud juba pikka aega, pole seni positiivset otsust tulnud. Äraütlemise peapõhjus oli see, et keskkonnaministeerium ei pidanud abistamist õigeks, kui omavalitsused ettevõtmises ei osale, sealhulgas kopsakate summadega.



Möödunud nädala reedel astusid neli omavalitsust esimese sammu nimetatud takistuse kõrvaldamiseks ning soetasid Polli Prügilas osaluse. Suurest rahalisest sissemaksest siinkohal rääkida siiski ei saa, sest kolm linna ja vald ostsid 35 protsenti 40 000-kroonise osakapitaliga firmast nominaalhinnaga.



Polli Prügila juhatuse esimees Aadu Võsu lubas, et raha ei pea omavalitsused investeerimiseks ka hiljem andma.



«Meie plaan on selline, et KIK-i toetuse abil ehitame valmis sorteerimiseks vajaliku jäätmejaama, ladestusala rajamiseks aga võtame laenu,» selgitas ta. «Täpset maksumust ei tea öelda, aga jäätmejaama peale läheb 30 miljonit vist ära küll.»



Võsu jutu järgi tehakse ladestusala valmis igal juhul, ükskõik kas seda klassikalise prügimäena tarvitama hakatakse või mitte. Nimelt loodab Polli Prügila koos teiste jäätmekäitlejatega, et Eestisse rajatakse jäätmete põletamise tehas. See võimaldaks valmistada vabriku tarvis kütust ja enamiku prügist sinna saata.



«Üks võimalus on see, et kuni põletustehase valmimiseni pakendame prügi kilesse nagu silopalle ja hoiame ladestusalal,» kirjeldas Võsu.



Isegi kui KIK Ainja prügilale raha annab ja kõik asjaajamised lähevad õlitatult, ei alga ehitus Aadu Võsu hinnangul enne tulevat talve. Seega jääb Viljandimaa aastaks või kauemakski oma jäätmeladestuskohata, sest keskkonnanõuetele mittevastav Viljandi prügimägi peab 16. juuliks tegevuse lõpetama.



Viljandi prügimäge haldava aktsiaseltsi Cleanaway Lääne regiooni juhataja Jaan Viljas lausus, et prügila jäätmete sortimise jaam töötab edasi ka pärast seda.



Juuli keskpaigast alates laaditakse Viljandimaalt kokku korjatavad olmejäätmed kolm-neli kogumisauto koormat mahutavatele veokitele ja viiakse Pärnumaale Paikusele või Järvamaale Väätsale, kus asuvad lähimad euronõuetele vastavad ladestuskohad.



Viljase sõnul on Paikusel ja Väätsal ladestamise hind odavam kui nõuetele mittevastaval Viljandi prügimäel, kuid veokulude tõttu läheb prahi teisaldamine kokkuvõttes ikkagi kallimaks. Sel aastal pole prügiveo hinna tõusu siiski karta, sest kõigi omavalitsuste lepingud kehtivad praegustel tingimustel vähemalt 31. detsembrini.



Kuidas hinnad uute hangetega kujunevad, ei osanud Viljas ennustada. «Seda tuleks küsida selgeltnägija Nastja käest.»



Viljas oli kindel, et pärast Polli prügila valmimist viiakse kogu maakonna jäätmed sinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles