Õde ja vend rühivad koos tippu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaalt pärit tantsu paar Laura ja Henry Puusepp liigub sammsammult selle ala rahvusvahelise eliitseltskonna poole.
Viljandimaalt pärit tantsu paar Laura ja Henry Puusepp liigub sammsammult selle ala rahvusvahelise eliitseltskonna poole. Foto: Egert Kamenik

Linavästriku klubist sirgunud tantsupaar Laura ja Henry Puusepp harjutab teist hooaega pealinnas sellestsamast Viljandi klubist sporttantsija karjääri alustanud Kristiine Esko-Veskimäe käe all.


Märtsis peetud Eesti kümne tantsu meistrivõistlustel jõudsid Viiratsi vallast pärit õde ja vend esimest korda finaali ning saavutasid 16—18-aastaste noorte klassis 26 paari seas kuuenda koha.



Juba aastaid tantsuspordiga tegelnud paar treenib Tallinnas Nove tantsukoolis ning juhendaja Kristiine Esko-Veskimäe sõnul on tal küllalt potentsiaali, et rahvusvahelisse tippu jõuda.



«Võin kinnitada, et Laura ja Henry on väga perspektiivikad tantsijad, kes on treeningutel pühendunud ja sihikindlad,» rääkis Esko-Veskimägi. «Suur pluss on seegi, et nad oskavad raskete treeningute juures tantsust rõõmu tunda ja seda nautida.»



Tallinna kolimine oli hädavajalik


Kaks hooaega tagasi koduse Viljandi treeningsaali hüljanud tantsupaari isa Heiti Puusepp nentis, et laste pealinna kolimine oli raske kogu perele, ent nende sportlaskarjääri silmas pidades oli see samm möödapääsmatu.



«Käisime kaks aastat tagasi Itaalias rahvusvahelisel turniiril ning seal kogetu andis kinnitust, et samamoodi jätkata pole mõtet,» kõneles ta. «Arutusel oli kaks varianti: kas lõpetada sootuks või leida uusi lahendusi. Uuele teele keeramine eeldas aga pealinna siirdumist.»



Otsuse tantsimist jätkata langetasid lapsed isa sõnul üksmeelselt ning praegu on nad nii tulemustes kui arengus jõudsalt edasi liikunud.



Laura ja Henry Puusepa vanematekodu on endiselt Viiratsi vallas Vana-Võidus, nende igapäevaelu veereb aga õpingute ja treeningute tähe all pealinnas, kus nad elavad vanaema juures.



Praeguseks on noored isa jutu järgi elumuudatusega harjunud. «Henry jätkab õpinguid gümnaasiumi kümnendas klassis, Laura lõpetab tänavu põhikooli — eeldatavasti viitega.»



Laste Tallinna kolimise tingimus oligi Heiti Puusepa ütlemist mööda, et nad õpivad hoolsalt, ja seda on nood ka korralikult täitnud.



«Sporditegemise ja õppimise aega on elus ju üsna lühike periood ning tänapäeval on haridus ikka esmatähtis,» leiab isa.



Eestis on tase väga kõrge


Suure elumuutuse peamise põhjuse juurde naastes kordas Heiti Puusepp, et sporttants on tema lastele väga tähtis ning nad on endale tulevikuks maksimaalsed sihid seadnud.



«Tänavu oli siht Eesti meistrivõistlustel finaali jõuda. Järgmine samm peaks olema Eesti meistrivõistluste medal,» kõneles ta.



Viljandi Linavästriku klubi õpetaja Helle Paldra, kelle käe all nii õde ja vend kui nende praegune treener võistlustantsu algtõed omandasid, kinnitas, et noorte püstitatud sihid pole just tagasihoidlikud.



«Selleks et sporttantsus Eesti meistrivõistlustel medalile tulla, on tarvis tublisti rohkem tööd ja vaeva näha kui väga paljudel teistel spordialadel. Medalivõit oleks ikka



väga suur õnnestumine,» avaldas ta arvamust.



Heiti Puusepa hinnangul on Eesti paremate alla 18-aastaste sporttantsijate tase igati võrreldav maailma selle vanuseklassi tipu omaga.



«Kaks Eesti liiderpaari kuuluvad praegu kindlasti rahvusvahelisel tasemel omaealiste paremiku sekka,» lausus ta.



Selle sihi poole rühivad isa sõnul ka tema lapsed. Seda kinnitab asjaolu, et peale tänavuste saavutuste on neil eelmisest hooajast ette näidata kõrgeid kohti maailmakarikavõistluste etappidelt. Mullu maikuus teenisid Laura ja Henry Puusepp Kaunases omaealiste etapil 12. koha, oktoobris olid nad aga Lahtis üheksandad.



Andekuse ja töökuse haruldane liit


Helle Paldra on nõus, et sedavõrd kõrgete eesmärkide saavutamise nimel oli Laura ja Henry Puusepa pealinna siirdumine ainuvõimalik samm.



«Kristiine Esko-Veskimägi on ise sel alal maailma tippu kuulunud ning omal nahal ära tundnud kõik valud ja vaevad, mida sinna jõudmine ja seal püsimine kaasa toovad. Eks tema tea, kuidas karmis konkurentsis sihile jõuda,» kõneles ta.



Paldra meenutas, et kui aastaid tagasi pärast Kristiine Esko tegevtantsijakarjääri lõpetamist oli temalt küsitud, kas Viljandist on peale kasvamas sama talendikaid noori, oli ta nimetanud Henry Puuseppa.



«On suur haruldus, kui inimeses peituvad nii anne kui töökus. Henry puhul see nõnda on, samuti tema õe puhul,» nentis ta ning lisas: «Andekad inimesed kipuvad tavaliselt laisad olema.»



Henry Puusepa andekusest ja mitmekülgusest annavad muu hulgas tunnistust märkimisväärselt head tulemused jooksuvõistlustelt. Ta on olnud maakonna noorte mõõduvõttudel tugev konkurent paljudele vastupidavusalade harrastajatele. Näiteks oli ta Viljandi 2006. aasta linnajooksul M-14 vanuseklassis esimene ning samal aastal Margus Pirksaare nimelisel üritusel omaealistest kolmas.



«Võistlustants nagu kõik teisedki spordialad eeldab head füüsilist ettevalmistust. Suvel käib sellelgi alal üldfüüsilise põhja ladumine jooksu ja kangitreeningutega,» selgitas isa Heiti Puusepp ning tunnistas: «Muidugi on poisil üks edasiviiv jõud ka auahnus. Ta lihtsalt peab igal alal parim olema.»



Nagu nentis Helle Paldra, on võistlustantsu tase kodumaal sedavõrd kõrgele upitatud, et vaid ühest heast treenerist enam ei piisagi.



«Enamik tippe võtab igapäevaste treeningute kõrval lisatunde maailma eri tantsuõpetajatelt,» märkis ta. «Kõik see eeldab meeletut tööd, higi ja pisaraid tantsijatelt ning teist sama palju vaeva näevad vanemad raha teenides. Odav see ala pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles