Viirused juba kiusavad

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Sadikova
Olga Sadikova Foto: Erakogu

Artikkel ilmus 19. oktoobri «Sakala» paberväljaandes.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova ütles, et sügisesed viirused on hakanud juba võimust võtma ja inimesed käivad üha sagedamini ringi, nina nohune.

«Grippi veel ei ole, aga tasapisi leitakse kõiki haigusetekitajaid. Praegu on põhiline nohu põhjustav renoviirus. Pisikesel lapsel või väga nõrga immuunsüsteemiga inimesel võib tõusta isegi palavik, aga muidu möödub haigus üsna kergelt,» rääkis ta.

Olga Sadikova sõnul on täheldatud ka RS-viirusesse ja paragrippi nakatumist. Esimene ohustab ennekõike alla kaheaastasi lapsi, põhjustades neil astma laadi köha. Paragripi sümptomid võivad olla gripi omadega üsna sarnased. Erinevalt viimati mainitust ei anna see küll raskeid tüsistusi, ent on ometi vaevaline ja vastik ning kipub venima.

Olga Sadikova rõhutas praeguse eripärana eakate inimeste sagedasemat viirusnakkustesse haigestumist ning soovitas tähelepanelik olla nii neil endil kui perearstidel.

Tavaliselt tabavad ülemiste hingamisteede viirusnakkused üle kuuekümneaastaseid harvem kui noori. Millest on tingitud nende tänavune sage nakatumine, ei oska arstid arvata.

Viletsate ilmadega annab endast märku ka huuleohatisena avalduv herpeseviirus. Seegi hakkab kergesti külge, kuid ei levi piisknakkusena, vaid otsesemate kontaktide, näiteks suudlemise või ühe ja sama joogiklaasi kasutamise kaudu.

Küsimusele, kas ta on ennast gripihooaja eel vaktsineerinud, vastas Olga Sadikova eitavalt. Ta ütles, et oli ka ise äsja kimpus viirusega ega pea spetsialistina õigeks immuunsüsteemi mitmekordselt koormata. Ehkki igal pool kinnitatakse, et kaitsesüsti võib teha ka haigena, kui ei ole kõrget palavikku, kavatseb tema sellega oodata, kuni tervis on täiesti korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles