Juhtkiri: Pension peeneks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Rahandusministeeriumi eile avaldatud majandusprognoosi kohaselt süveneb majanduslangus Eestis möödunud aasta 3,6 protsendilt tänavu 8,5 protsendini. Selline  prognoos võtab kahtlemata tõsiseks, eriti kui arvestada, et mitme analüütiku arvates võib tegelik olukord kujuneda veelgi nutusemaks. Nagu ikka, on pessimistlike häältega ühinenud riigikogu opositsioonipoliitikud.


Ka rahandusminister Ivari Padar möönis eile kevadprognoosi kommenteerides, et ehkki ennustatav majanduslangus püsib hiljuti vastu võetud negatiivse lisaeelarve aluseks olnud riskistsenaariumi lähedal, ei saa milleski siiski kindel olla.



Teisisõnu on valitsus sunnitud jällegi uusi kokkuhoiukohti otsima.



Eelarve defitsiit võib teatud halbade asjaolude kokkusattumise korral tõepoolest kasvada suuremaks kui 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ehk ületada maksimaalset eurole ülemineku puhul lubatavat määra. Praegu on defitsiit 2,9 protsenti, mis tähendab, et eksimisruumi sisuliselt pole.



Sellest hoolimata mõjus eile ootamatult peaminister Andrus Ansipi suu läbi välja öeldud plaan katkestada 1. maist kaheks aastaks sissemaksed pensioni teise sambasse. Tänavu  hoiaks riik sellega kokku 1,5 miljardit ja järgmisel aastal 2,4 miljardit krooni.



Ehkki säästetav summa oleks kopsakas, tähendaks niisugune samm tõsist hoopi riigi tõsiseltvõetavusele. Tuletagem meelde, et kogumispensionide süsteemi käivitamise ajal oli just riigi garantii olemasolu peamine argument, millega püüti inimeste usaldust võita. See on väärtus, millega ei tohi mängida!



Õigus on neil, kelle arvates peitub sissemaksete ajutise katkestamise taga risk, et seda vahendit hakatakse kergekäeliselt kasutama ka tulevikus. Tunduvalt kindlam oleks, kui sellist pretsedenti suudetaks vältida. Ja pealegi on arvestatav hulk inimesi, kellel pole oma ea tõttu jäänud kuigi kaua aega teist sammast kasvatada. Nende suhtes oleks see eriti ebaõiglane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles