Paabel sai peolt sületäie kulpe

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paabeli tänapäevase vabameelsusega tembitud pärimusmuusika on võitnud hulga pooldajaid kogu Eestis.
Paabeli tänapäevase vabameelsusega tembitud pärimusmuusika on võitnud hulga pooldajaid kogu Eestis. Foto: Nele Tammeaid

Laupäeval pärimusmuusika aidas peetud lõikuspeol võitis enamiku Etnokulbi auhindu Viljandi ansambel Paabel.

Kevadel plaadi üllitanud ning pärimusmuusika festivalil ja «Tallinn Music Weekil» menukad kontserdid andnud Paabel pälvis kuuest rahva antavast kulbist koguni viis.

Lapsepõlve lõpp

Parima plaadi auhinna sai Paabeli «Üle järve» veenva ülekaaluga teiste sel aastal välja antud pärimusmuusika albumite ees. Sama kindel oli rahvas parimat kollektiivi valides. Tasavägisem oli konkurents parima loo tiitli kategoorias. Lõpuks edestas Paabeli «Noor kukk» Zetode «Lätsi kõrtsu» vaid mõne häälega. Paabeli liikmetele langes osaks ka parima vokalisti ja instrumentalisti auhind, need läksid Tõnu Tublile ja Arno Tammele.

«Me lootsime küll, et midagi saame, aga et nii puhta töö teeme, seda ei uskunud,» lausus Paabeli liige Sandra Sillamaa. «Tegime oma viimase plaadiga väga palju tööd ja oleme sellega saanud nagu lapsepõlvest välja. Nüüd on käes noorukiiga.»

Sillamaa kinnitas, et projekti korras või raha peale mõeldes pole Paabel mitte midagi teinud.

«Oleme kõik väga head sõbrad ja usun, et see kiirgab lavalt publiku hulka,» ütles ta.

Raadio 2 eriauhind anti Silver Sepale, kes sai lisaks Etnokulbi hola- ehk autorilauliku kategoorias. Eesti pärimusmuusika keskus pidas tunnustamisväärseks väikeplaadifirmat Õunaviks, kelle eestvedajaks on Viljandist pärit Villem Valme.

Kiire tempo

Eesti paremate etnoartistide, -plaadi ja -loo valimine kestis kaks nädalat ning oma häält sai anda spetsiaalselt selleks loodud netikeskkonnas. Hääletamas käis ligi tuhat pärimusmuusikahuvilist.

«Jazzkaare» peakorraldaja Anne Erm, kes oli üks Etnokulpide kätteandjaid, tõdes, et Viljandis ei kohta ainult ehedat rahvamuusikat, vaid ka tänapäevaseid rütme ja stiile.

«Vahel ehk ei saa arugi, kas see on rahvamuusika või mitte, aga kui selles on midagi eksistentsiaalset ja igavest, on kõik korras,» rääkis Erm. «Vahest ei peagi vanu laule esitama ühel viisil. Ka vanad laulikud varieerisid neid. Tänapäeval on kiiremaks läinud elutempo ning sellest tulenevalt ka varieerimine. Peamine, et ikka viisid selle seest ära tunneb.»

Paabeli liikmetest tervelt neli on õppinud Viljandi kultuuriakadeemias džässmuusikat ning Ermi hinnangul on nende loomingus džässi päris tugevalt kuulda.

«Paabeli liikmed on džässi ja etno hästi kokku pannud ning loomulikult on nad väga täpsed ja professionaalsed,» ütles Erm. «Selle saavutamiseks peab olema nii põhi, andekus kui töötahe.»

Etnokulpide jagamise galaõhtu salvestist saab täies pikkuses kuulata eeloleval pühapäeval, 21. oktoobril kell 19 Raadio 2 sagedusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles