Valmisprille ostetakse rohkem pudi-padi poest

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Pro Optika juhataja Rein Eigeri sõnul ostetakse prillipoodidest valmisprille üha vähem.
Viljandi Pro Optika juhataja Rein Eigeri sõnul ostetakse prillipoodidest valmisprille üha vähem. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi prilli- ja kodutarbepoodide töötajatega vesteldes selgus, et kuigi valmisprillid on arsti väljakirjutatutest mitu korda odavamad, ei sobi standardsed silmaklaasid ometi igale inimesele. Valesti valitud prillid mõjuvad nägemisele halvasti ning tekitavad peavalu.

«Tean küll, et ega nad soovitatud ole, aga olen pensionär ning otsustavaks saab ikka see, kui palju prillid maksavad,» ütles kultuuriakadeemia juures vastu tulnud 66-aastane Helju.

Spetsiaalpoest valmisprille ei osteta

«Need on ju soodsamad. Kasutan prille lugemiseks ja minu arvates ei ole neil häda midagi,» lausus Viljandi turul sisseoste tegev pensionär Kalju, kes teab, et turul, apteegis ja prillipoes müügil olevad valmisprillid pole silmadele kõige paremad.

«Jah, me müüme lugemiseks valmisprille, kuid oleme sisse võtnud ainult kvaliteetsemaid, mitte kahe-kolmeeuroseid, mida võib leida pudi-padi poest,» rääkis Viljandi Pro Optika juhataja Rein Eiger. Ta lisas, et enamasti ostavad neid eakad inimesed, kes vajavad prille lühikeseks ajaks: näiteks garaažis või autos. «Et need on odavamad, pole nii kahju, kui nad katki lähevad,» lisas ta.

Pro Optikas müüakse neid ühes kuus üks-kaks paari.

Tartu tänava poes Eesti Optik on müügil ainult mõned lugemisprillid. Müüja Maie Šaprani sõnul on need seisnud letil juba pool aastat. «Nende ostjaid on jäänud vähemaks, sest inimesed annavad endale aru, et valmisprille kasutada pole päris õige,» lausus Šapran. «Enamasti ostetakse neid sellepärast, et need on odavamad,» lisas ta.

«Turul müüdavatel valmisprillidel on küll kirjas silmavahe ja klaasi tugevus, kuid tavaliselt ei vasta need tegelikkusele,» ütles Maie Šapran.

«Kui prillidel pole silmavahe ja klaasid õiged, võib mõnda hakata vaevama peavalu,» jätkas ta. Kõigil see tema sõnutsi ei teki. «Mõni käib aastaid turult ostetutega ja häda pole midagi.»

Šapran lisas, et praegu valmisprillid eriti populaarsed ei ole, aga kümme aastat tagasi, kui neid alles hakati Hiinast Eestisse tooma, oli olukord teine.

«Mäletan, et arstid jagasid neid prille inimestele nende asemele, mida nad enne olid kandnud,» meenutas Šapran.

Lugemisprille ostetakse pudi-padi poest

Seevastu Viljandi Novaluxi kaupluse juhataja Monika Lindma sõnul ostetakse neilt valmisprille palju, iga päev lausa mitu paari. Seal müüakse ainult selliseid, mis on mõeldud lugemiseks.

Nii nagu prillipoodide müüjad, ütles ka Lindma, et peamiselt ostavad neid vanemapoolsed inimesed töötegemiseks. «Arsti määratud prillid on kallid,» selgitas ta. «Inimesed kardavad, et need lähevad katki, ning ostavad asenduseks odavamaid.»

Ka Viljandi teises kodutarvete poes, Koduekstras müüakse ainult lugemisprille. «Miinusprille me ei müü, neid määravad optometristid,» lausus müüja Jelena Izjumova. Nagu Novaluxis, nii on ka Koduekstras lugemisprillide järele suur nõudmine. «Ei saa öelda, et müüme neid kümnete kaupa, aga iga päev ostetakse kaks-kolm paari ikka,» rääkis ta. Kui üks partii saab otsa, tellitakse tema sõnutsi uus.

«Inimesed tulevad poodi konkreetse sooviga: nad teavad, mis tugevusega prillid neile sobivad,» lausus Izjumova. Valmisprille ostavad tema jutu järgi inimesed, kellele pole tähtsad muud näitajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles